Mayové zachránili Gibsona 14 miliony

Reuters, kul
11. 12. 2006 16:45
Los Angeles - V létě to vypadalo na lynčování, Gibsonův nový film ale táhne a zdá se, že Hollywood umí odpouštět.
Apocalypto Mela Gibsona - Mel Gibson (vpravo) při natáčení filmu
Apocalypto Mela Gibsona - Mel Gibson (vpravo) při natáčení filmu | Foto: Aktuálně.cz

Jeho předchozí film Utrpení Krista vyvolal vlnu antisemitismu stejně jako jeho letní antisemické výroky. V té době platil Mel Gibson za největšího vyvrhela Hollywoodu. Šířily se zprávy o plošném bojkotu jakékoliv spolupráce s hercem a režisérem.

Prominentní filmový agent Ari Emanuel například prohlásil: "V době stupňovaného napětí ve světě nemůže zábavní průmysl jen tak nečinně přihlížet a nechat Mela Gibsona, aby se vylhal ze svých skandálních výroků." TV stanice ABC dokonce odstoupila po výzvě rabína Marvina Hejra  ze záměru natočit s Gibsonem televizní minisérii o zamilovaném páru ohroženém holocaustem.

Ještě před páteční premiérou jeho nového snímku Apocalypto se ale znalci hollywoodských poměrů oslovení agenturou AP nechali slyšet, že Hollywood může problematickému Gibsonovi odpustit.

Apocalypto Mela Gibsona
Apocalypto Mela Gibsona | Foto: Aktuálně.cz

"Věřím v jeho zápal pro psaní a produkování filmů," říká George Miller, který Gibsona režíroval v prvním, druhém i třetím Šíleném Maxovi. "Všechno, co dělá, je zajímavé. Jako filmař je bezesporu statečný. Myslím, že je to vidět i na Apocalyptu."

Apocalypto vzniklo stejně jako Umučení. Gibson ho zrežíroval, je spoluautorem scénáře a podílel se na produkci, kterou financovala jeho společnost Icon Productions. Disneyho Touchstone Pictures film pak se čtyřicetimilionovým rozpočtem uvedli do 2 500 kin.

Po prvním víkendu si může Gibson oddechnout, i když ke spokojenosti má ještě daleko. Jeho Apocalypto se stalo nejúspěšnějším filmem víkendu, nechal za sebou jak komedii Holiday, tak zpívající tučňáky v Happy Feet i nového Bonda.

Radost mu ale musí kalit fakt, že za víkend utržil pouhých 14, 2 milionu dolarů, což je poněkud málo - vítězové víkendových klání v amerických kinech běžně dosahují dvojnásobku.

A co víc, porovnání s jeho zatím posledním snímek o Ježíši Kristu musí bolet ještě víc. Kontroverzní Umučení Krista za první víkend vydělalo bezmála 84 milionů.

Na druhou stranu předvánoční čas není zrovna ideální pro krvavé filmy s nejvyšší přístupností a Gibson nejspíš stejně jako na výdělku záleželo na tom, aby se připomenul kritice, jak to před koncem roku a nadcházející sezonou výročních cen dělají všechny filmy s uměleckými ambicemi.

Nakonec se zdá, že z jeho nového filmu propadák nebude. Jeho kontroverzní pověst asi také nezmizí, ale bude přehlušena tichou tolerancí.

"Pravidlem je odpouštět a zapomínat - když můžete přijít s filmem, který vydělá 100 milionů dolarů," prohlásil už v létě prohlásil nejmenovaný zdroj z Hollywoodu.

 

Právě se děje

Další zprávy