Marihuana mysl neuzavírá, ví Susan Sarandonová

Jan Gregor Jan Gregor
7. 7. 2012 8:50
Herečka po projekci filmu 'Jeff, který žije s mámou' diskutovala s diváky
Foto: Jiří Herman / www.hermina.cz

Karlovy Vary - Susan Sarandonová v Karlových Varech prokázala smysl pro břitké bonmoty. Rozdíl mezi hraním ve filmu a hraním na divadle je přibližně takový jako mezi masturbací a milováním," řekla mimo jiné na debatě s diváky po projekci filmu Jeff, který bydlí s mámou. "Zatímco ve filmu se soustředíte jen sami na sebe, v divadle musíte navázat kontakt s publikem."

A právě nedostatek zpětné vazby, kterým trpí herci ve filmu, pobízí herečku k tomu, aby se na festivalech zúčastňovala diskuzí s diváky. Byla to skutečně exkluzivní příležitost - dlouho se nestalo, že by některá z velkých hvězd karlovarského festivalu zůstala v kině přes projekci a po promítání odpovídala na otázky diváků.

Všechny mé plány selhaly

Foto: Jiří Herman / www.hermina.cz

Ve Varech představila Sarandonová komedii režisérské dvojice Jaye a Marka Duplassových, jejíž titulní postava žije v suterénu v domě své matky, hulí trávu, medituje nad smyslem života, v němž neexistují náhody a hledá své životní poslání. Jeffovi (Jason Segel) je třicet a asi i díky pravidelné inhalaci konopí všude vidí znamení, které mu osud připravil. Jenže že je někdo paranoik, ještě neznamená, že by neměl pravdu.

A jeden telefonický omyl, v němž kdosi zavolá Jeffovi a velmi nevybíravě se shání po Kevinovi, odstartuje Jeffovo pátrání po indiciích spojených se jménem Kevin, které nakonec vyústí v dobrodružství, které Jeffa opět sblíží s odcizeným bratrem Patem (Ed Helms) a reptající matkou (Susan Sarandonová) a všechno to končí přepáleným sentimentálním finále, které jako by vypadlo z Jeffova oblíbeného filmu Znamení, na nějž se ve filmu několikrát odkazuje.

Na otázku, jestli tak jako Jeff věří na znamení, odpověděla bezprostřední Sarandonová, že věří na všechno. "Všechno důležité v životě se mi stalo neplánovaně včetně narození dětí nebo výběru partnera. Za svůj úspěch vděčím tomu, že všechny mé plány selhaly," řekla se smíchem herečka.

"Život je mnohem víc tvůrčí než já. Já mám jenom talent na to, že umím změnit směr, když se mi stane něco neočekávaného," říká hollywoodská veteránka, která se odpoledne na tiskové konferenci vyjádřila, že se považuje za charakterovou herečku, kterou nebaví opakovat stejné role. Na herectví pak podle ní není nejtěžší předstírat, že jste někdo jiný, ale přežít v byznysu, v němž vám naznačují, že už jste "příliš stará a tlustá".

Na účasti filmu o Jeffovi přesvědčily Sarandonovou údajně dvě věci. Tvůrci byli do telefonu hodně přesvědčiví a také ji lákalo zahrát si postavu, jejíž život uvízl na mrtvém bodě, ale ona se rozhodne otevřít se novým a dlužno dodat velmi překvapivým vztahovým možnostem. Postavu matky totiž obesílá tajemnými vzkazy tajemný ctitel, z něhož se vyklube kolegyně z práce.

Film nevybočuje výrazně z poetiky konformního nezávislého filmu, v němž se oslavuje soudržnost rodiny a postavy se pokoušejí poučit z chyb a žít lepší život.

Foto: mff kv 2012

V Americe se objevil pouze v omezené distribuci a podle Sarandonové ho skoro nikdo neviděl. Herečka z toho nepřímo obviňuje producenty.

"Když film nestojí moc peněz, tak se studiu nechce vynakládat peníze na distribuci," vysvětluje Sarandonová, která na tiskové konferenci potvrdila, že oproti zkostnatělému Hollywoodu vidí více svobody na kabelových televizích, které se nemusejí ohlížet na tak širokou cílovou skupinu. Přitom ale přiznala, že televizi sama doma nemá.

Svou pověst jedné z největších liberálek v už tak liberální branži potvrdila v úvodu před filmem, v němž uvedla, že její přibližně dvacetileté děti nejen že podobně jako filmový hrdina Jeff žijí stále u ní doma, ale podobně jako on také rádi hulí trávu. Když se po projekci filmu jeden z diváků zeptal, jestli mají její děti také tak hlubokomyslné myšlenky a otevřenou mysl jako hlavní hrdina, odpověděla: "Marihuana rozhodně mysl neuzavírá, to možná jiné drogy. Mé děti jsou otevřené, zvídavé, skvělé."

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy