Obrazem: Bota jako umělecké dílo. Manolo Blahnik vystavuje svoje poklady v Museu Kampa

Boty jako ještěrky. Manolo Blahnik jako dítě snil o tom, že vyrobí ještěrkám boty z obalů od bonbonů.
VIDEO: Manolo Blahnik zahájil výstavu The Art of Shoes v pražském Museu Kampa.
"Počasí v Praze dnes není příliš středoevropské, spíše takové sicilské," komentoval Manolo Blahnik horké srpnové odpoledne, během kterého se zahajovala výstava Manolo Blahnik: The Art of Shoes.
Manolo Blahnik se sice narodil na Kanárských ostrovech, po tatínkovi má ale české kořeny. Výstava v Museu Kampa je retrospektivou pětačtyřiceti let práce tohoto módního návrháře.
Hlavním cílem výstavy podle pořadatelů je, aby návštěvníci pochopili Blahnikovu vizi: spojení krásy a pohodlí. Podle některých návrhů a finálních modelů se však zdá, že o pohodlí ve sto procentech případů hovořit nelze.
Foto: ČTK
Hana Slívová Hana Slívová
11. 8. 2017 11:09
"Když vyřezávám vzor, vyprávím si příběhy o botách," říká španělský návrhář a designér Manolo Blahnik (74). Pětačtyřicet let se snaží obuv povýšit na umělecké dílo. Důraz dává na materiály, vzory, eleganci i kontext, pro který vzniká. Ode dneška až do listopadu je v pražském Museu Kampa k vidění výstava pojmenovaná Manolo Blahnik: The Art of Shoes, na níž si návštěvníci mohou zblízka prohlédnout 240 nejroztodivnějších modelů. Výstavu doprovází texty popisující Blahnikovu práci. Škoda jen jejich krokolomné české verze a také ledabylého rozmístění svítidel, která na některé boty nevrhají to nejlepší světlo.
 

Právě se děje

Další zprávy