Mamma Mia! Do Varů přijede Saruman i Markéta Irglová

Irena Hejdová Irena Hejdová
23. 6. 2008 14:31
Festival oznámil soutěž a potvrdil dalšího hosta
Robert de Niro ve filmu What Just Happened?
Robert de Niro ve filmu What Just Happened? | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Šestapadesát premiér, ať už světových, mezinárodních či evropských, nabídne letošní karlovarský festival, který právě zveřejnil kompletní program.

Přehlídku - která letos proběhne od 4. do 12. července - zahájí film Co se vlastně stalo s nejhvězdnějším hostem Robertem de Nirem. Zakončení obstará předpremiéra očekávaného letního hitu, filmová adaptace muzikálu Mamma Mia s písněmi skupiny ABBA a Meryl Streepovou v hlavní roli.

V hlavní soutěži uvede přehlídka celkem čtrnáct filmů. „Žádný společný jmenovatel nemají, vybíráme jako obvykle podle kvality a ve snaze zajistit co nejvíc světových a mezinárodních premiér," říká umělecká ředitelka Eva Zaoralová.

Ze čtrnáctky je šest světových premiér, zbytek mezinárodních, krom dvou českých filmů jsou tu snímky z USA, Číny, Dánska i exotické Indonésie.

Jiří Bartoška
Jiří Bartoška | Foto: Aktuálně.cz

Českou kinematografii na festivalu zastoupí Karamazovi a Děti noci v hlavní soutěži, Michálkovo O rodičích a dětech v soutěži Na východ od Západu a dokumenty René Heleny Třeštíkové a Bye Bye Shanghai Jany Bokové.

Na festivalu má zastoupení i Slovensko - Nvotova Muzika soutěží s Michálkem, Lehotského Slepé lásky mezi dokumenty.

Češi zasednou i v porotách. V té hlavní spolu s britskou herečkou Brendou Blethyn či izraelským režisérem Ari Folmanem i Ivan Passer a hudebník Jan P. Muchow, v porotě středoevropské soutěže producent Vratislav Šlajer.

V porotě dokumentární režisérka Erika Hníková a šéfovat jí bude světoznámý dokumentarista Jorgen Leth, známý z Trierova filmu Pět překážek. „Všichni nám ho jako předsedu poroty závidí," říká programová ředitelka Julietta Sichel.

Soutěžní charakter dostala i zeštíhlená Sekce nezávislých. „Chtěli jsme letos hlavně objevovat filmy, které přinášejí něco nového," říká Zaoralová.

Mamma Mia
Mamma Mia | Foto: Aktuálně.cz

S dvojicí Uhrík -Cielová, která přeběhla na Febiofest, se prý programové oddělení Karlových Varů nepřetahovalo. „Jen asi tři tituly, o něž jsme měli zájem, šly už na Febiofestu. Jinak náš zájem šel úplně jinam," dodává.

Sekce Otevřené oči uvede to nejlepší z Cannes, vítězná Třída tu ale bude chybět; producenti zatím film nechtějí prezentovat na festivalech.

Novou tradicí je i divácky oblíbená sekce Půlnoční filmy, ke které do Varů přijede po Robertu de Nirovi další potvrzený hvězdný host Christopher Lee.

Britská hvězda známá z filmů Hvězdné války, Ospalá díra či jako Saruman z Pán prstenů tu uvede „svůj" film Dracula z roku 1958. Německá herecká legenda Armin Mueller Stahl ve Varech představí svou výstavu.

Bathory: Deana Jakubisková a Anna Friel
Bathory: Deana Jakubisková a Anna Friel | Foto: Jakubisko Film/Larry Horricks

Oblíbené Horizonty uvedou nový film Michela Gondryho Prosíme přetočte, který ve Varech představí mladičká herečka Melonie Diaz. Už potřetí se po kolonádě projde Britka Saffron Burrows, která představí soutěžní film slavné dcery Amy Redford s názvem Kytara.

Letošní 40. výročí roku 1968 Vary oslaví předáním Křišťálových globů třem výrazným osobnostem tímto rokem poznamenaným - Juraji Jakubiskovi při slavnostní premiéře jeho nového filmu Bathory, Dušanu Hanákovi a Ivanu Passerovi.

Zbrusu nové budou naopak znělky, po loňské grafické se letos Vary vrací k příběhům. Představí hned čtyři černobílé filmy, jejichž hrdiny budou laureáti Křišťálových globů Harvey Keitel, Danny DeVito, Miloš Forman a Věra Chytilová, kteří představí osud svých sošek.

„Doufám, že jsme tím založili novou tradici," věří prezident festivalu Jiří Bartoška.

Foto: Ludvík Hradilek

Z amerických pódií si do Varů odskočí oscarová dvojice Markétá Irglová a Glen Hansard: 10. července představí písně z muzikálu Once i novou tvorbu. V USA už po oscarovém úspěchu dvojice odehrála šedesátku koncertů, od srpna v nich bude pokračovat.

Velký sál Thermal právě prochází rekonstrukcí sedaček, kapacity karlovarských kin ale zůstávají na loňské úrovni. „Až příští rok přibude nový zimní stadion s kinem pro 700 diváků," slibuje Bartoška.

Do Varů se sjíždí nejen čím dál víc producentů, distributorů a nákupčích, ale i čím dál víc světových médií; letos k nim přibyl třeba časopis Vanity Fair.

K zavedeným podnikům letos přibude i Aeroport klub v prostorách bývalé spořitelny či karlovarská obdoba vinárny Bokovka. „Budou v ní obsluhovat její majitelé - Jan Hřebejk, David Ondříček, Tono Stano a Aleš Najbrt," anoncuje výkonný ředitel Kryštof Mucha.

  • Oficiální stránky festivalu najdete ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy