Magorova Plzeň. Město postaví disidentovi Jirousovi sochu

ČTK ČTK
4. 5. 2015 9:52
Původně se plánovala socha z bronzu, ale vzhledem k tomu, že by na mostě asi dlouho nevydržela a byla by drahá, tak je pravděpodobnější umělý kámen.
Foto: Ludvík Hradilek

Plzeň - Plzeň bude mít jako první město v Česku sochu disidenta, vůdčí osobnosti českého undergroundu, signatáře Charty 77 a básníka Ivana Martina Jirouse, zvaného Magor.

Bude stát na mostě přes železniční koleje u nádraží Jižní předměstí, který byl v lednu 2013 pojmenován most Ivana Magora Jirouse. Na soše už pracují dva slovenští sochaři Juraj Bartusz a Zbyněk Prokop, řekl ČTK František "Čuňas" Stárek, český publicista, disident a bývalý šéfredaktor časopisu Vokno, který sochu vymyslel.

"Jde o projekt, který nazývám štafetový kolík mezi evropskými hlavními městy kultury. Protože jím byly také Košice (v roce 2013), tak místní undergroundová komunita, zejména sochaři, připravili sochu Magora pro plzeňský most Ivana Magora Jirouse," uvedl Stárek. Podle něj se sochou obě města propojí. Měla by být odhalena v den Jirousova narození 23. září. Pokud se to nestihne, tak 10. listopadu, na den jeho úmrtí. 

Zaplacení sochy zatím není dořešené. "Chci oslovit plzeňský pivovar, jehož produktů byl Magor za svého života velkým uživatelem. Kdyby držel v ruce flašku Prazdroje, tak by měli nehynoucí reklamu, což by se jim za ty drobné z jejich hlediska vyplatilo," uvedl Stárek. Přiznal ale, že zatím svůj návrh, jak sochu financovat, ještě s nikým neprojednal.

Ivan Martin Jirous zemřel 10. listopadu 2011 ve věku 67 let. V roce 2012 dostal v Plzni prestižní Cenu 1. června udělovanou za boj za demokracii a proti totalitě.

 

Právě se děje

Další zprávy