Magor dostane k sedmdesátinám mejdan v MeetFactory

ČTK Kultura ČTK, Kultura
9. 9. 2014 8:33
Dílo Ivana Martina Jirouse připomene festival Magorův Smíchov v MeetFactory.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Básníka, publicistu a výtvarného kritika Ivana Martina Jirouse připomene 20. září v pražské MeetFactory večer Magorův Smíchov. Koná se u příležitosti Jirousových nedožitých sedmdesátin a pořadatelé jím chtějí založit tradici nového festivalu, který má připomínat odkaz jeho díla. Během večera se uskuteční koncerty, výstavy, projekce dokumentů, přednáška i happening.

"Ivan Martin Jirous, básník, statečný muž, který se zasloužil hlavně o to, že dostal do povědomí široké veřejnosti český underground. Byl to člověk plný lásky, lidskosti, pokory, skromný, myslel na druhé, kašlal na sebe... Nesnášel zhovadilost a lež a dával to po magorovsku najevo. Děkuji osudu, že jsem s Magorem prožila krásných 20 let života," vzpomíná na muže, s nímž nebyl jednoduchý život, muzikantka Dáša Vokatá.

Lidé z MeetFactory spolu s ní a s Františkem "Čuňasem" Stárkem, další výraznou postavu českého undergroundu, dali dohromady program, ve kterém zahrají třeba The Plastic People of the Universe, Živé kvety, Svatopluk Karásek, Umělá hmota, Hever and Vazelína, Bobeš & Band nebo Sbor břežanských kastrátů.

Stárek připravil přednášku, uvedeny budou filmy Olivera Maliny-Morgensterna, Jana Hlíny, Heleny Papírníkové, Břetislava Rychlíka, Jany Chytilové a Miroslava Vránka.

V průběhu večera představí výtvarník Josef Frühauf netradiční pamětní medaili k Magorovu nedožitému jubileu.

"Jedná se o metaforu lidství. My všichni jsme bytosti na první pohled anonymní. Uvnitř ale skrýváme jedinečné duše, životy, něhu stejně tak, jako násilí a spoustu jiných lidských pravd a lží," říká autor.

Pokud se někdo bude chtít do medaile podívat násilím, zničí ji.
Pokud se někdo bude chtít do medaile podívat násilím, zničí ji. | Foto: JF

Medaile má podobu ocelového válce, na který jsou z obou stran nalisovány pamětní medaile. Viditelná jsou Magorova životní data na první medaili a paragraf 202 o výtržnictví hojně zneužívaný bezpečnostními složkami za socialismu, totalitní "bič na underground", na medaili druhé. To, co zůstává skryto, jsou portrét a úryvky básní. Kdo se do medaile bude chtít podívat, zničí ji. "Naposledy jsem se pro nás pokusil Magora zavřít, i když vlastně pochybuji, jestli to někdy vůbec šlo," dodává Frühauf.

Ivan Martin Jirous se narodil 23. září 1944, zemřel 10. listopadu 2011.

 

Právě se děje

Další zprávy