Lucerna otevře soukromý kinosál Miloše Havla

ČTK Kultura ČTK, Kultura
3. 1. 2014 13:16
Program druhého kinosálu v Lucerně otevře První republika a Bergman
Miloš Havel, zakladatel Barrandova.
Miloš Havel, zakladatel Barrandova. | Foto: Karel Ludwig / © Archiv B&M Chochola

Praha - V těsném sousedství historického kinosálu, který koncem roku oslaví 105 let existence, otevře pražské kino Lucerna komorní kinosál. Oficiálně přivítá první diváky 9. ledna.

Prostory, ve kterých vznikl, mají zajímavou historii. Před více než 70 lety tu bývala soukromá projekční místnost spolumajitele Paláce Lucerna a zakladatele barrandovských ateliérů Miloše Havla, strýce prezidenta Václava Havla a jeho bratra, vědce Ivana M. Havla. Sál tehdy sloužil především soukromým předpremiérám filmů, které vznikly pod hlavičkou produkční společnosti Lucernafilm.

"Na uzavřené projekce sem měli přístup jen nejbližší z řad přátel majitele. Pokud je známo, nebylo zde nikdy pořádáno představení pro širší veřejnost," uvedl vedoucí kina Bedřich Němec.

Po znárodnění byl sál zrušen a stavebně rozdělen na několik menších místností, které v průběhu let sloužily různým účelům. Poté, kdy se současný majitel v roce 2012 rozhodl vrátit prostor původnímu účelu a zřídit zde kinosál pro veřejné projekce, se uskutečnila kompletní rekonstrukce.

"Na diváky čeká nový, technicky špičkově vybavený komorní kinosál. Má něco přes padesát sedadel a dramaturgicky bude sloužit hlavně jako alternativa k hlavnímu sálu kina. Pokud bude ve 'velké Lucerně' například tematicky zaměřená přehlídka, druhý sál nabídne program, aby si z něj vybral i 'nefestivalový' divák. Pokud bude velké kino promítat nějaký ten divácký hit, druhý sál nabídne umělečtěji založenému publiku artovou tvorbu," přiblížil Němec dramaturgii nového prostoru.

Na diváky čeká příjemný interiér. Všechna sedadla zdobí portréty předních československých, evropských i světových filmových tvůrců, včetně podobizny Miloše Havla na čestném místě uprostřed první řady.

I když první zkušební projekce se v novém prostoru odehrály už během vánočních svátků, oficiální otevření je plánováno na 9. ledna. A protože historie vzniku původního kinosálu sahá do 20. let minulého století, bude zde pozvaným hostům promítnuta úvodní část seriálu České televize První republika. Provoz pak odstartuje 13. ledna přehlídka filmů Ingmara Bergmana. Ve spolupráci s distribuční společností Film Europe bude promítnuto celkem osm jeho stěžejních titulů.

 

Právě se děje

Další zprávy