Křičící mimina a levitující dívky. Lubomír Typlt vystavuje nové malby v Bubenči

Křičící mimina a levitující dívky. Lubomír Typlt vystavuje nové malby v Bubenči
Výstavu, jež začala tuto středu a potrvá do 13. srpna, nazval Levitace. Na snímku je jeho olejomalba nazvaná Červená dlaň z roku 2023.
Ve třech patrech bubenečské galerie čeká návštěvníky několik samostatných okruhů. Každý se zabývá jedním námětem.
Na obrazech jsou vidět dívky levitující nad propastí, opakující se hlavy křičících mimin, rozvažující či osamělí mladíci nebo absurdní spojení jízdních kol s rozevřenými deštníky. Na snímku je olejomalba Levitace z roku 2022.
Jako všechny Typltovy malby se i ty nové vyznačují sarkastickým humorem a kontrastními barvami.
Foto: ČTK
ČTK Kultura ČTK, Kultura
7. 6. 2023 10:55
Obrazy a objekty, které vytvořil za poslední tři roky, představuje v pražské Galerii Villa Pellé známý český malíř Lubomír Typlt. Výstavu, jež začala tuto středu a potrvá do 13. srpna, nazval Levitace.

Ve třech patrech bubenečské galerie čeká návštěvníky několik samostatných okruhů. Každý se zabývá jedním námětem. Na obrazech jsou vidět dívky levitující nad propastí, opakující se hlavy křičících mimin, rozvažující či osamělí mladíci nebo absurdní spojení jízdních kol s rozevřenými deštníky. Jako všechny Typltovy malby se i ty nové vyznačují sarkastickým humorem a kontrastními barvami.

"Barva v obraze je pro mě srovnatelná s matematickou rovnicí, kde, zjednodušeně řečeno, dění na pravé straně rovnice odpovídá dění na straně levé rovnice, respektive obrazu," přirovnává autor, v jehož výjevech se barvy často zrcadlí třeba diagonálně. "Hodně tuto metodu podpořil i fakt, že jsem rozbil barevnou jednotu pozadí. Už i pozadí samo evokuje barvy, které se objeví na figurách, jež před ním stojí," dodává.

Osmačtyřicetiletý malíř je známý také jako textař kapely WWW Neurobeat. Už za studií na düsseldorfské Kunstakademii, kam nastoupil coby jeden z prvních československých posluchačů po roce 1989, si osvojil dva přístupy: vztah k barvě a ke všednímu předmětu, který člověka vyzývá k jakémusi metaforickému přehodnocení věcí.

Název současné výstavy Levitace odkazuje k výraznému tématu, jež se v Typltově tvorbě prosadilo za poslední dva roky. Jsou to takzvané Levitantky, skupiny dívek, jejichž živelná těla zbavená gravitace se soustředí v kruhovém tanci odehrávajícím se ve vzduchu. Volně odkazuje ke sletům čarodějnic.

Autor v souboru Levitantky oživuje heretické představy, jimiž navazuje na své dávné malířské lásky v čele s klasikem Franciscem Goyou. Další okruhy na současné výstavě se jmenují Velké matky, Mladíci, Pláče, Metastroje a Jedinci. Ten poslední obsahuje znázorněné hlavy či polopostavy, často na prázdném pozadí. V tomto případě malby vystihují i společenské postavení a duševní rozpoložení portrétovaných.

Lubomír Typlt se narodil roku 1975 v Nové Pace, studoval na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové u Jiřího Šalamouna, na brněnské Fakultě výtvarných umění Vysokého učení technického u Jiřího Načeradského a poté na düsseldorfské Kunstakademii.

Už v raných pracích čerpal z vypjaté představivosti týkající se silných osobních prožitků a reflektoval stav společnosti.

"Jeho strhující, zhuštěný, zkratkovitý umělecký projev na pomezí jemnosti a syrovosti, vytříbenosti a výjimečnosti získává rok od roku na průraznosti vyvolané jeho neutuchající představivostí," tvrdí kurátor Karel Srp. Ten díla na současné výstavě označuje za "udivující soubor obrazů a několika objektů, které dovádí do nových poloh Typltova dosavadní východiska a sledují několik vzájemně na sebe odkazujících tematických figurálních i objektových řad".

Od roku 1998 Typlt samostatně vystavuje v Česku i zahraničí. Názvy některých jeho starších obrazů jsou současně úryvky textů, jež napsal pro kapelu WWW Neurobeat. Tu pod původním názvem WWW založil počátkem 90. let se zpěvákem, skladatelem a hráčem na elektronické nástroje Ondřejem Anděrou jako jednu z prvních českých hiphopových skupin. Jejími členy byli v minulosti také bubeník Pavel Fajt nebo výtvarnice Lela Geislerová.

Rap, elektroniku a moderní poezii křížící WWW Neurobeat vydali pět alb a získali několik nominací na Cenu Anděl.

 

Právě se děje

Další zprávy