Výtvarník Lubomír Typlt spojil kolo s deštníky. Výstava představuje změny v jeho rukopisu

ČTK ČTK
16. 8. 2017 12:39
Výtvarník Lubomír Typlt vystavuje v pražské DSC Gallery do 19. září zbrusu nový objekt - první po deseti letech - inspirovaný obrazy z 19. století. Výstava ale také ukazuje posun v umělcově malířském rukopisu. Lubomír Typlt se kromě malířství věnuje skládání textů pro kapelu WWW.
Lubomír Typlt spojil kola s deštníky.
Lubomír Typlt spojil kola s deštníky. | Foto: DSC Gallery

Výtvarník Lubomír Typlt zahajuje v pražské DSC Gallery výstavu nazvanou 370° kruhu. Výstava je pojmenovaná podle jednoho z jeho textů pro hiphopovou skupinu WWW.

Ústředním objektem je instalace kola s deštníky, která nese název Convoy. Na námět přišel Typlt přes sérii obrazů dívek, jimž vítr rval deštníky z rukou. Deštníkovým motivem také odkazuje na obrazy z 19. století. Samotné kolo se pak stalo předlohou pro další obrazy.

"Nikdy jsem nemaloval zátiší. Namísto toho jsem si jako model postavil instalaci, která sama musela obstát jako umělecký artefakt. Až potom jsem objekt namaloval. Primárně se pořád považuji za malíře. To kolo můžu stále zasadit do jiného prostředí a řešit vztahy mezi barvami." 

Pro Typlta je typická práce s barvami. Samota či smutek v jeho vidění dostávají podobu těch nejintenzivnějších odstínů barevné škály od fuchsiově růžové po námořnickou modř.

"Chtěl jsem, aby na výstavě byl nejen zbrusu nový objekt, ale aby na ní zazněly všechny tři polohy jeho malby - jednak figurální, v níž došlo k očividné změně v rukopisu a barevného pojetí, a jednak objektové, která se rozvinula v konstruktivní i expresivní poloze," konstatuje kurátor výstavy Karel Srp.

Typlt proslul zejména malbami syrových figur, často s potměšilým výrazem a vždy v sytých a kontrastních barvách.

Vedle českých vysokých uměleckých škol absolvoval také Akademii umění v Düsseldorfu. Spoluzaložil hiphopovou kapelu WWW, pro niž píše texty. Jeho jméno se nachází mezi dvěma desítkami současných českých osobností výtvarného umění napříč generacemi, které do své publikace Obsese vybral muzikant a výtvarník Vladimir 518.

Další výstavu Lubomíra Typlta chystá na začátek září pražská Galerie U Betlémské kaple. 

 

Právě se děje

Další zprávy