Lou Reed a Václav Havel se vracejí do Divadla Archa

Kultura Kultura
13. 12. 2013 15:50
Večer Od Velvet Underground k Velvet Revolution se uskuteční přesně dva roky po smrti Havla
Foto: Divadlo Archa

Praha - Václava Havla a Lou Reeda, dvě ikony undergroundu, dva přátele a dva symboly usilování o svobodu si připomene Divadlo Archa společně s Knihovnou Václava Havla a spřízněnými hudebníky.

„Lou Reed a Václav Havel patří k Arše. Poslední divadelní hra, kterou Václav Havel napsal, měla v Arše světovou premiéru. Poslední koncert, který Lou Reed v Praze měl, se konal také zde. Publikum, které má rádo Lou Reeda, má rádo i Václava Havla a naopak", říká Ondřej Hrab, ředitel Divadla Archa.

Vzpomínkový nazvaný Od Velvet Underground k Velvet Revolution nabídne vystoupení čtyř kapel inspirovaných Velvet Underground a unikátní filmy a hudební klipy Lou Reeda a Velvet Underground a archivní fotografie předních českých a slovenských fotografů: Bohdana Holomíčka, Ondřeje Němce, Ruda Prekopa, Tomkiho Němce, Jana Pohribného a dalších. Na pódiu se objeví též baskytarista Fernando Saunders, bývalý člen doprovodné skupiny Lou Reeda.

Foto: Aktuálně.cz

„Když jsme hledali čas a místo pro vzpomínku na amerického zpěváka, hudebníka a basníka Lou Reeda došlo nám, že jediný vhodný termín - 18. prosince - je zároveň dnem úmrtí prezidenta Václava Havla. A protože Václav Havel a Lou Reed byli dobří přátelé, vzpomeneme si na oba," říká Jan Macháček, člen kapely Velvet Underground Revival.

Od 17 hodin se v Arše uskuteční setkání „loureedologů": Jana Macháčka, Pavla Klusáka, Jana Rotha, Petra Ference a Tomáše Turka. Na to naváže diskuse o vztahu undergroundu, umění, disentu a politiky v této zemi, který moderují Jan Macháček a Ondřej Hrab.

Od 20 hodin pak bude velký sál Archy patřit kapelám Plastic People of The Universe, Tony Ducháček & Garage, Velvet Underground Revival Band a Please The Trees i speciální host Fernando Saunders.

S Archou a Lou Reedem souvicí také sobotní večer na ČT Art, kde lze vidět komponovaný večer s názvem Je nám ctí... Lou Reed 1942-2013. Jeho součástí bude i záznam koncertu Lou Reeda v Divadle Archa 4. července 2012. "Údajně jde o poslední natočený Reedův koncert," říká výkonný ředitel ČT Art Tomáš Motl.

 

Právě se děje

Další zprávy