Češka zachraňuje Evropu. Románový debut Kaiserové polemizuje s podobou evropanství

Jan Fingerland Jan Fingerland
26. 9. 2018 18:44
Debutový román Zuzany Kaiserové vyslovuje obavy z toho, kam směřuje Evropa. Napínavá, ironická próza o české dívce v Bruselu polemizuje s oficiální podobou evropanství a „progresivními“ názory.
Letos osmatřicetiletá Zuzana Kaiserová vystudovala pražskou FSV a Křesťansko-židovská studia na Anglia Ruskin University, pracovala jako investigativní reportérka listu MF Dnes.
Letos osmatřicetiletá Zuzana Kaiserová vystudovala pražskou FSV a Křesťansko-židovská studia na Anglia Ruskin University, pracovala jako investigativní reportérka listu MF Dnes. | Foto: archiv autorky

Mladé české spisovatelky ve svých prvotinách často zavádí čtenáře do exotických zemí, od Latinské Ameriky přes Mongolsko až po Japonsko. Novinářka Zuzana Kaiserová si ve svém beletristickém debutu vystačila s Evropou, ale děj posunula do blízké budoucnosti. Neradostné budoucnosti.

Román nazvaný Kalandrova dcera, který právě vydalo nakladatelství Volvox Globator, je především politický thriller, jenž vyslovuje obavy určité části konzervativněji laděných vzdělanců z toho, kam směřuje Evropa. Z rostoucí chuti elit stanovovat, co je správné a co ne, z posilování evropské byrokracie, to vše za podpory zpitomělých, či dokonce uplacených pseudointelektuálů.

Kalandrova dcera je proto také jakýsi "román idejí" v rodu Houellebecqova Podvolení, literárně zpracovaná úvaha o tom, jak jsme se dostali tam, kde jsme. Současně je v duchu Umberta Eca příběhem pátrání po pravdách, které nám někdo chce utajit, ne-li rovnou orwelliádou o boji s politickou chobotnicí. V tom připomene napínavé knihy o utkání osamělého hrdiny se zpupnou vládou a jejími přisluhovači.

Ano, Kalandrova dcera je vedle toho všeho kniha dobrodružná, v níž se utíká, střílí, skrývá a šifruje. Zuzana Kaiserová ví, že román má bavit, a bavila se také ona. Občas na účet svých hrdinů, jindy čtenáře vodí za nos a někdy ho nechává jen tušit, že v textu jsou žerty, kterým patrně porozumí jen autorčino okolí.

Za okraj úpadku

Není spravedlivé srovnávat každou další antiutopii nebo dystopii s předchozími, protože od Wellsových nebo Zamjatinových dob se některé prvky nevyhnutelně musejí opakovat. Důležité je to, čím se díla odlišují a čím jsou nová.

Kalandrova dcera je podbarvena ironií, která jinak v textech hořekujících nad krásným novým světem chybí. To je obzvlášť osvobodivé vzhledem k tomu, že podobné prózy se obvykle vyžívají v láteření, činnosti, která tak dobře sedne českému naturelu.

A ano, druhý důležitý rys spočívá v tom, že román je o nás a také se u nás odehrává. Hlavní hrdinkou je dívka pocházející z Prahy a trochu z Vysočiny, regionu se zdravým jádrem. Mladá intelektuála Tereza Kalandrová ovšem svůj život spojí s vyspělejším a možná upadlejším Západem. Na začátku vyprávění ji nacházíme přímo v epicentru, totiž v Bruselu.

S tím souvisí třetí specifikum knihy, polemika s oficiální podobou evropanství a "progresivními" názory. Pracovny bruselských úřadů ani kabinety prestižních univerzit tu nevystupují jako ta nejsvětlejší místa na Zemi.

Centralizovanému a současně napůl rozpadlému kontinentu velí nafoukaní ouřadové a mocichtiví šejdíři. Naopak křesťanství je v nových poměrech - v zájmu společenského smíru - spolu s islámem zakázáno jako ideologie propagující násilí. Byť se v obou případech ukáže, že nic není takové, jak se zdá.

Exodus za svobodou

Mnoho uzlových bodů závisí na znalosti detailů z oblasti biblistiky, filozofie nebo literární vědy (ano, dojde i na Kafku), ale autorka si dává pozor, aby kvůli tomu za vývojem děje nenechala kulhat žádného čtenáře.

Zuzana Kaiserová: Kalandrova dcera
Autor fotografie: Volvox Globator

Zuzana Kaiserová: Kalandrova dcera

Nakladatelství Volvox Globator 2018, 264 stran, 249 korun

Ten se tak může i trochu dovzdělat, nemine ho starozákonní kniha Exodus, aramejština nebo úvahy o podstatě křesťanství, protože Zuzana Kaiserová má k těmto tématům blízko. Vedle českobratrské Vysočiny k ostrovům svobody a vzdoru v knize patří oblast zvaná Svobodné Polsko. Jak v očích české evangeličky obstojí konzervativní polští katolíci, kteří v boji za záchranu křesťanské Evropy rovněž hrají nemalou úlohu?

V knize dochází na úvahy o přednostech a nedostatcích slovanských žen, českou nebo polskou národní povahu, migraci a uprchlictví, Ameriku i Rusko. Nebo úlohu mužů a žen v životě - ženy v románu spíše přikulují, i když vlastně, co my víme?

Zachrání nakonec Kalandrova dcera Tereza evropskou křesťanskou civilizaci? Za jakou cenu? A jak vlastně? Čtenář se to dozví až na úplně poslední straně 263, ale předtím si s chutí přečte i ty předchozí.

Autor je komentátor Českého rozhlasu Plus

 

Právě se děje

Další zprávy