Zubov: Rusko mělo v roce 1917 šanci přijmout demokracii, dnes ho řídí teroristi

ČTK ČTK
2. 7. 2021 10:38
Osobitý pohled na ruské revoluce předkládá tamní historik a pedagog Andrej Zubov v nové knize nazvané Rusko 1917: Katastrofa. V českém překladu Jitky Komendové ji právě vydalo nakladatelství Argo.
Andrej Zubov (na snímku z návštěvy Prahy v roce 2019) varuje před návratem dědictví Sovětského svazu.
Andrej Zubov (na snímku z návštěvy Prahy v roce 2019) varuje před návratem dědictví Sovětského svazu. | Foto: Radek Vebr

Devětašedesátiletý moskevský rodák, kterého se současný ruský režim snaží umlčet, v publikaci shromáždil své přednášky. Zamýšlí se nad únorovou i říjnovou revolucí z roku 1917 a domnívá se, že Rusko tehdy promarnilo velkou šanci přijmout evropské demokratické hodnoty.

Únorová revoluce z roku 1917 se ve skutečnosti odehrála v březnu, protože země používala juliánský kalendář. V důsledku tehdejších událostí abdikoval car Mikuláš II. a byl nahrazen prozatímní vládou.

Tu nakonec svrhli bolševici v čele s Vladimirem Iljičem Leninem po říjnové revoluci, k níž došlo v listopadu 1917. Následně vypukla občanská válka, kterou bolševici vyhráli.

Andrej Zubov se domnívá, že revoluce z roku 1917 nepramenila ze sociální bídy, spíše byla reakcí na pomalost a nedostatečnost politických změn. "V Rusku byla asi jedna šestina společnosti připravena přijmout evropské demokratické hodnoty. To je téměř celá přední kulturní vrstva. Bolševici a další radikálové však dokázali vzbouřit špatně vzdělanou a vůbec nevzdělanou masu populace zatrpklou proti elitě," říká v e-mailovém rozhovoru.

Historik, jenž se zabývá ruskými politickými a náboženskými dějinami 20. století, se za své postoje a názory v době ukrajinské krize dostal do sporu se současným režimem. Byl propuštěn ze Státního institutu mezinárodních vztahů v Moskvě. Před prezidentskými volbami v březnu 2018 skončilo jeho angažmá v internetových novinách Novaja gazeta a již rok předtím dostal zákaz propagovat tam zveřejněné přednášky. Dnes se živí především psaním a vystupuje na veřejnosti.

"Novaja gazeta je pod velmi silným tlakem režimu a je nucena uzavírat dohody v zájmu sebezáchovy. Stal jsem se jednou z obětí těchto dohod," konstatuje Zubov, který současnou podobu ruské společnosti označuje za tyranii. "Otevřeně mocná komunita gangsterů, která odhodila ideologii. Můžeme říci, že Rusko je řízeno teroristy, jako jsou ti, kteří se zmocní letadel a škol, ale jsou navíc bezzásadoví," prohlašuje.

Ze svých osmi přednášek zveřejněných v knize Rusko 1917: Katastrofa považuje za nejdůležitější tu poslední nazvanou Duch října. V ní hodnotí nový ruský režim, zavedený v důsledku revoluce. "Ale bez znalosti předchozích přednášek je to nepochopitelné," podotýká.

Pod Zubovovou redakcí již byly sepsány dvoudílné Dějiny Ruska 20. století, které Argo v českém překladu vydalo v letech 2014 a 2015. Přinášejí nový pohled na složité dějiny Ruska, které jsou vykládány mnoha způsoby. Jednotný názor nepanoval ani mezi autory. "Byl by zázrak, aby se na všem shodly čtyři desítky vědců, tolik historiků se pohádá vždycky a v jakékoliv zemi, nejen v Rusku. Měli jsme dohodu, že každý dodá text na zadané téma v daném rozsahu a já jako editor s tím dále budu pracovat," řekl před lety Zubov.

Podle něj se Rusko zbavilo komunismu v jeho nejhorší formě. Varuje však před návratem dědictví Sovětského svazu. Jeho oponenti naopak historikovi vytýkají "nedostatek vlastenectví".

 

Právě se děje

Další zprávy