Zkoumá esperanto, píše příběhy ze sanatorií. Büchnerovu cenu získal Setz

ČTK Kultura DPA, ČTK, Kultura
20. 7. 2021 14:42
Prestižní německou Cenu Georga Büchnera obdržel rakouský spisovatel Clemens Johann Setz. V Darmstadtu to oznámila Německá akademie pro jazyk a literaturu. Osmatřicetiletý rodák ze Štýrského Hradce se soškou převezme šek na 50 tisíc eur, což je v přepočtu asi 1,4 milionu korun, informuje agentura DPA.
Clemens J. Setz na snímku z roku 2019.
Clemens J. Setz na snímku z roku 2019. | Foto: ČTK/imago stock&people

Přes rodiče, lékařku a stavebního inženýra, má Setz slovinské předky. Začátkem tisíciletí vystudoval germanistiku a matematiku, kromě literatury ho zajímají videohry, alikvotní zpěv nebo hra na didgeridoo. Jeden román napsal na iPadu, je aktivní na Twitteru. Žije ve Vídni.

Píše romány, povídky, eseje, básně, divadelní hry i experimentální texty, které nemají vždy jasný děj. Často připomínají koláž, odehrávají se v sanatoriích, internátech či pečovatelských domech. A přestože komerčně nejsou vždy úspěšné, oslovují mladé publikum a vyjadřují se k aktuálním tématům, shrnuje deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Akademie oceňuje umělce jazyka, který svými romány a povídkami stále prozkoumává lidské hranice," zdůvodňuje porota, proč se rozhodla udělit mu Cenu Georga Büchnera. "Jeho místy znepokojivá drastičnost bodá do srdce naší současnosti, protože sleduje hluboce humanistické podněty," dodala.

Románovou prvotinu o vztazích mezi otcem a synem nazvanou Synové a planety vydal Setz jako pětadvacetiletý roku 2007, následovaly prózy Frekvence nebo Indigo o takzvaných indigových, údajně nadprůměrně inteligentních dětech. Oba tituly se dostaly do užšího výběru kandidátů na Německou knižní cenu.

Zatím nejvíc na sebe autor upozornil sbírkou povídek Láska za časů Mahlstadtského dítěte, která získala Cenu Lipského knižního veletrhu a předloni ji v českém překladu Marie Voslářové vydalo Fra. Rozvádí nejrůznější situace, například když se v bytě nečekaně objeví mrtvola, když exmanželka nutí člověka bořit sexuální tabu nebo když se pracovní vizitky nakazí neznámou chorobou.

V roce 2015 spisovatel publikoval více než tisícistránkový filozoficky laděný psychologický thriller Hodina mezi ženou a kytarou. Vypráví o sadistickém teroru v domově pro handicapované. Protagonistkou je empatická epileptička, která se zde stará o záhadného vozíčkáře. K tématům prózy patří stalkování, pomsta nebo moc. Sám spisovatel během civilní služby pracoval v pečovatelském ústavu.

Další próza Bot si pohrává s tématem umělé inteligence a takzvaných chatbotů, zároveň shazuje žánr knižního rozhovoru.

Setzův zatím nejnovější, loňský titul Včely a neviditelno je pak věnován umělým jazykům jako esperanto nebo volapük, jež autor objevuje v posledních letech. Referuje také o tom, jak se je snažil naučit.

"Úvahy nad komunikací jako takovou zde střídá vyprávění o neuvěřitelných osudech osobností spjatých například s esperantem, autor čtenáři odkrývá i specifickou poetiku jednotlivých umělých jazyků a občas přidává osobní poznámky a historky," napsala o knize překladatelka Voslářová na serveru iLiteratura.cz.

Další Setzovy texty otiskly české literární časopisy Plav a Tvar, který s autorem rovněž přinesl rozhovor. V něm Rakušan mimo jiné vyslovuje obdiv k Miroslavu Holubovi, Karlu Čapkovi a Ladislavu Fuksovi nebo k českému poetismu. "V jedné knihovně ve Štýrském Hradci jsem objevil i Jaroslava Seiferta a četl jeho romantické, přemýšlivé verše. Tak nějak nás ta česká literatura pořád ovívá a není těžké na ni narazit," říká v interview.

Cena Georga Büchnera je pojmenována po německém spisovateli první poloviny 19. století, jenž napsal slavná dramata Vojcek nebo Dantonova smrt. Udělována je od roku 1951. Mezi dosavadními laureáty jsou Němci Heinrich Böll a Günter Grass, Švýcar Friedrich Dürrenmatt nebo Rakušanka Elfriede Jelineková. Vloni sošku převzala berlínská básnířka Elke Erbová.

Rozhodnutím vyznamenat nyní Setze porota naplňuje dříve deklarovanou snahu zaměřit se na kvalitu a mládí, doplňuje Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Právě se děje

Další zprávy