Zemřela Sue Townsend. Bavila svět deníky Adriana Molea

ČTK ČTK
Aktualizováno 11. 4. 2014 12:04
Britské spisovatelce bylo 68 let. Prosula také satirickým románem Královna a já.
Sue Townsend.
Sue Townsend. | Foto: Profimédia

Londýn - V 68 letech zemřela britská humoristická spisovatelka Sue Townsend, známá především jako autorka fiktivních deníků Adriana Molea. Podle BBC zemřela ve čtvrtek po krátké nemoci ve svém domě v anglickém Leicesteru.

Townsend rozesmála svými kousavými satirickými prózami z britského každodenního života i politiky miliony čtenářů. Milionových nákladů dosáhla s knihami o Adrianu Moleovi. Tajný deník Adriana Molea, fiktivní zápisky třináctiletého chlapce, vyšel poprvé v roce 1982 a stal se bestsellerem.

Po úspěchu knihy Townsendová napsala dalších sedm pokračování, která nepraktického podivína provází až do dospělosti a středních let. Díla vyšla i v češtině včetně posledního, osmého, s názvem Adrian Mole - léta prostoty.

Sue Townsend se narodila 2. dubna 1946 ve středoanglickém Leicesteru, odešla v patnácti letech ze školy bez jakékoliv kvalifikace, v osmnácti se vdala a ve 23 letech už zase jako svobodná matka vychovávala tři děti.

Sue Townsend: Tajný deník Adriana Molea.
Sue Townsend: Tajný deník Adriana Molea. | Foto: Aktuálně.cz

Celkem budoucí spisovatelka vychovala čtyři děti, pracovala střídavě v továrnách, obchodech a garážích. Plných dvacet let byla ženou v domácnosti a psala do šuplíku: "Nemůžu říct, že by mě to tak uspokojovalo, ale smířila jsem se s tím, že to tak bude. Nesnesla jsem představu, že by někdo mé dílo četl," tvrdila později.

Fenomenální úspěch příběhů o poďobaném teenagerovi a jeho lásce Pandoře ale z Townsendové v osmdesátých letech udělal slavnou a bohatou autorku.

O pozdvižení se známá kritička monarchie postarala románem Královna a já (1992), v němž líčí satirický obraz britské královské rodiny, která se po zrušení monarchie musí začít starat sama o sebe. Fiktivní královna Alžběta II. v tomto příběhu tráví stáří v levném nájemním bytě.

Autorka trpěla silnou cukrovkou, kvůli níž v roce 2001 oslepla. V roce 2009 prodělala transplantaci ledviny. Přesto ale nepřestala psát - s pomocí rodiny dokončila nejen poslední díly Adriana Molea, ale například také román Královna Kamila (2006), další dílo, v němž satiricky kritizuje monarchii.

Čtěte také

Nekrolog: Sue Townsendová se ústy Adriana Molea vysmála Thatcherové i Blairovi

 

Právě se děje

Další zprávy