Zemřela spisovatelka Dagmar Lhotová. Autorce příběhů kocoura Vavřince bylo 91 let

ČTK ČTK
Aktualizováno 18. 2. 2021 18:56
Ve věku 91 let zemřela ve středu spisovatelka a redaktorka dětských časopisů Dagmar Lhotová Slabá. Oznámil to její syn Petr Slabý. Dagmar Lhotová byla například se svým manželem Zdeňkem Karlem Slabým autorkou komiksových příběhů pro děti o kocouru Vavřincovi.
Dagmar Lhotová
Dagmar Lhotová | Foto: Čítárny.cz

Dagmar Lhotová se narodila 22. července 1929 v Plzni. Její otec byl architekt a divadelní výtvarník Karel Lhota, který spolupracoval na plzeňských realizacích se slavným architektem Adolfem Loosem. Podílel se také na vzniku projektu Müllerovy vily v Praze. Matkou Dagmar Lhotové byla herečka Marie Brožová.

Spisovatelka Dagmar Lhotová se Zdeňkem Slabým v roce 1960
Spisovatelka Dagmar Lhotová se Zdeňkem Slabým v roce 1960 | Foto: Paměť národa

Dívka vystudovala Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy, hned po studiu nastoupila jako redaktorka ve Státním nakladatelství dětské knihy. O pár let později v Mateřídoušce spoluvymyslela známé Příběhy kocoura Vavřince.

Patálie trochu namyšleného, ale podnikavého kocoura, fintivé fenky Otylky, rozumbrady kozla Spytihněva a snícího prasátka Mojmíra do podoby komiksu zpracovávala malířka Věra Faltová. Komiks se ke čtenářům poprvé dostal v roce 1967, historicky tak předešel podobně laděný a známější Čtyřlístek.

Populární komiks vycházel pak deset let. Skončil proto, že manželé Lhotovi nemohli dále oficiálně publikovat.

K dětským knihám Dagmar Lhotové patří tituly Robin, pes a já, Prázdniny teprve začínají, O zemi Tam a jinde nebo Bartolomějové. Celkem je autorkou asi čtyř desítek titulů.

Lhotová získala různé nakladatelské ceny nebo komiksovou Muriel. V roce 2018 převzala Zlatou stuhu za celoživotní přínos dětské literatuře.

 

Právě se děje

Další zprávy