Zemřela slavná autorka detektivek P. D. Jamesová

Kultura ČTK Kultura, ČTK
Aktualizováno 27. 11. 2014 16:22
Spisovatelka, které bylo 94 let, proslula jako komentátorka změn britské společnosti prostřednictvím detektivních bestsellerů, jejichž hlavním hrdinou je Adam Dalgliesh.
P. D. James.
P. D. James. | Foto: Profimedia

Praha / Londýn - Ve věku 94 let zemřela slavná britská autorka detektivek P. D. Jamesová. Proslula jako komentátorka proměn britské společnosti prostřednictvím detektivních bestsellerů, jejichž hlavním hrdinou je básník a detektiv Adam Dalgliesh. Informaci zveřejnilo spisovatelčino nakladatelství Faber and Faber.

Nakladatelství uvedlo, že Jamesová skonala ve čtvrtek ve svém domově v anglickém Oxfordu.

P. D. Jamesová si vysloužila titul nástupkyně Agathy Christie a byla také doživotní členkou britské Sněmovny lordů za Konzervativní stranu.

Posledním románem s Adamem Dalglieshem je Soukromá pacientka, která vyšla v roce 2008, v češtině pak o rok později.
Posledním románem s Adamem Dalglieshem je Soukromá pacientka, která vyšla v roce 2008, v češtině pak o rok později. | Foto: Aktuálně.cz

Ke slávě jejích detektivek nemalou měrou přispěl bezchybný vrchní inspektor Scotland Yardu Dalgliesh, kterého spisovatelka uvedla na scénu hned ve svém prvním románu Zahalte jí tvář (1962, česky 1994) a do nějž prý vložila všechny vlastnosti dokonalého gentlemana.

P. D. Jamesová se narodila 3. srpna 1920, školu opustila v šestnácti letech. V jedenadvaceti se vdala za Ernesta Whitea, s nímž se přestěhovala do Londýna, kde se narodily obě její dcery, v době, kdy německé bombardéry útočily na britskou metropoli. Manžel se vrátil z druhé světové války s psychickými problémy, budoucí slavná spisovatelka tedy živila rodinu například jako administrativní síla v nemocnici. Její večery začaly v polovině 50. let patřit psaní, protože dcery chodily na internátní školy a manžel, který trpěl schizofrenií, musel většinu života strávit v psychiatrických ústavech.

Po jeho smrti v roce 1964 začala pracovat na kriminalistickém oddělení ministerstva vnitra, kde zůstala až do odchodu do důchodu v roce 1979. Psát na plný úvazek tedy začala až v šedesáti letech. Přesto stihla vytvořit na dvě desítky převážně detektivních románů, z nichž většina měla velký ohlas, její hrdina Adam Dalgliesh se postupně propracoval mezi nejslavnější světové detektivy.

Jejím záměrem ovšem již dlouhou dobu bylo stát se spisovatelkou, detektivky měly být původně přípravou pro tvorbu závažnějších románů, vysvětlila v roce 1994 francouzskému časopisu Review. Dodala ovšem, že vždy milovala kriminální příběhy. "Líbí se mi strukturované příběhy se začátkem, středem a koncem," řekla. "Líbí se mi, když má román spád a tempo, což přesně splňují detektivky."

"Je těžké vytvořit dobrou detektivku, ale snadné napsat špatnou, a proto jich je tolik," tvrdila Jamesová. V jejích románech se klasicky vše točilo kolem zločinu spáchaného v uzavřeném okruhu lidí. Autorka navíc ráda čtenářům svou oběť představila, vrah tak zaútočil třeba až ve třetině příběhu.

Podle sci-fi románu P. D. Jamesové vznikl i postapokalyptický snímek oscarového režiséra Alfonsa Cuaróna Potomci lidí.
Podle sci-fi románu P. D. Jamesové vznikl i postapokalyptický snímek oscarového režiséra Alfonsa Cuaróna Potomci lidí.

Pro Jamesovou, která na každé knize pracovala dva až tři roky, bylo vždy rozhodující místo, kde se bude nový příběh odehrávat. "Téma pak již přichází s místem," tvrdila. Ve svých příbězích rovněž často řešila otázky spravedlnosti, pochybnosti o vině či přiměřenosti trestu.

Většina detektivek s Dalglieshem se objevila i na televizní obrazovce, kde jeho postavu zpopularizoval Roy Marsden. Autorka také svěřila dva případy do rukou ženské hrdinky Cordelie Grayové.

Poslední detektivku Soukromá pacientka vydala v 88 letech. A v roce 2009 čtenářům nabídla "hovory" o detektivním žánru. Kromě detektivek napsala ještě další čtyři knihy, z nichž nejznámější je vědeckofantastický román Potomci lidí (1992), jenž se stal předlohou stejnojmenného filmu s Clivem Owenem a Julianne Moore v hlavních rolích. K osmdesátým narozeninám si autorka nadělila svůj životopis, který v češtině vyšel pod názvem Život nejsou jen vraždy (2000).

Detektivky Jamesové byly přeloženy do řady světových jazyků, včetně češtiny. Prodaly se miliony výtisků.

 

Právě se děje

Další zprávy