Zemřela Rosamunde Pilcherová, autorce ženských románů bylo 94 let

Magazín Magazín
7. 2. 2019 15:23
Ve věku 94 let na následky mrtvice zesnula Rosamunde Pilcherová, autorka oblíbených románů pro ženy. Úmrtí britskému deníku The Guardian potvrdil její syn Robin. Mezi nejslavnější díla Pilcherové patří Hledači mušlí. Přestože spisovatelka ukončila kariéru roku 2000, její knihy později proslavily televizní adaptace, zvlášť oblíbené v Německu. V roce 2002 královna Alžběta II. udělila Pilcherové prestižní Řád britského impéria.
Rosamunde Pilcherová
Rosamunde Pilcherová | Foto: ČTK

"Do Vánoc byla ve skvělé formě, poté prodělala zánět průdušek. Doufali jsme, že zase bude v pořádku jako vždy, ale v neděli v noci měla mrtvici a od té doby se už neprobrala," citoval deník The Guardian jejího syna, který je rovněž spisovatel.

Pilcherová s oblibou zasazovala děje svých romantických příběhů do idylické krajin Skotska a Cornwallu. Často se v nich vyskytují scény, kdy hrdinové žijí v malebných historických domcích, popíjejí čaj, obdarovávají se kyticemi a pořádají pikniky na strmých útesech nad rozbouřeným mořem.

Hlavní hrdinka se zpravidla zamiluje do zadaného nebo jinak nevhodného muže.

Knihy se dočkaly mnoha adaptací od německé televize ZDF a spisovatelka za ně společně s programovým ředitelem televize získala cenu za propagaci a podporu turistiky.

Pilcherovou dobře znají i čeští čtenáři a diváci, desítky filmových zpracování jejích milostných příběhů často reprízují tuzemské televizní stanice.

Rosamunde Pilcherová se narodila na severu Cornwallu v přímořské vesničce Lelant. Psát začala v sedmi letech, první povídka jí vyšla o dvanáct let později. Mezi její nejslavnější díla patří román Hledači mušlí, kterého se po celém světě prodaly miliony výtisků.

Turisté i čtenáři z celého světa pravidelně navštěvují Cornwall, kde se vydávají po stopách jejích románových hrdinů.

 

Právě se děje

Další zprávy