Zemřela básnířka Símín Behbahání, nezdolná Íránská lvice

ČTK ČTK
19. 8. 2014 20:53
Íránská básnířka získala dvakrát nominaci na Nobelovu cenu za literaturu. Byla známou bojovnicí za práva žen a nebála se kritizovat vedení své země.
Foto: Reuters

Teherán - V Teheránu v úterý zemřela slavná íránská básnířka Símín Behbahání, která byla známou bojovnicí za práva žen a nebála se kritizovat vedení země. Bylo jí 87 let.

Símín Behbahání, která byla dvakrát nominována na Nobelovu cenu za literaturu, byla hospitalizována na začátku srpna a zemřela kvůli selhání srdce a problémům s dýcháním.

Behbaháníová se narodila 20. července 1927. Její poezii si často půjčovali íránští zpěváci jako základ pro své milostné písně. Básnířka se ale zaměřovala i na výzvy, kterým musela země čelit od islámské revoluce v roce 1979, a také na práva žen. Za svá často ostrá prohlášení a odvahu si získala přezdívku Íránská lvice.

V 50. letech vystudovala práva na univerzitě v Teheránu a v roce 2009 získala cenu Simone de Beauvoir za svůj boj za práva žen. Slova jedné z jejích básní si v nedávné minulosti vypůjčil i americký prezident Barack Obama pro své tradiční poselství u příležitosti perského Nového roku.

Ve svých básních se Behbaháníová nevyhýbala ani politickým a společenským tématům, což se íránským úřadům mnohdy nelíbilo. Například na konci 90. let měla předčítat své básně na jednom ze seminářů, íránské bezpečnostní složky se ale postaraly o to, aby jí byl odebrán mikrofon, a v sále vytvořily takový hluk, že ji nebylo slyšet.

"To ji neodradilo, jen tam stále stála, četla nahlas své básně bez mikrofonu a její příznivci jí chránili," popsal tehdejší událost jeden z přítomných.

V roce 2010 úřady nepovolily Behbaháníové odjet ze země na přednášku do Paříže. O čtyři roky dříve zakázaly vydávat jedny opoziční noviny poté, co zveřejnily úryvky její práce.

I když pro básnířku nebylo jednoduché žít v Iránu, rodná země pro ni byla inspirací a rozhodla se, že nikdy neemigruje. "Milovala Írán a navzdory mnoha příležitostem odejít do ciziny tu zůstala," uvedl její přítel Alí Dehbaší.

 

Právě se děje

Další zprávy