Zemřel významný český filozof Ivan Dubský. Byl uznávaným znalcem Heideggera i Patočky

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 18. 5. 2023 14:24
Ivan Dubský, který patřil k nejvýznamnějším českým filozofům současnosti, zemřel tuto středu ve věku 96 let. Ve svém obsáhlém díle se věnoval především historii filozofie, byl uznávaným znalcem prací Jana Patočky a Martina Heideggera. Významná byla i jeho pedagogická činnost. V období normalizace se ocitl v nemilosti komunistického režimu, patřil k signatářům Charty 77.
Filozof Ivan Dubský na snímku z roku 2003
Filozof Ivan Dubský na snímku z roku 2003 | Foto: ČTK

Dubský se narodil 3. září 1926 v Praze, kde také vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy a získal doktorát. Působil jako asistent dějin filozofie na tehdejší Vysoké škole politických a hospodářských věd, poté přešel do Kabinetu pro filozofii ČSAV.

Účastnil se mnoha kongresů a koncem 60. let se již plně věnoval Martinu Heideggerovi, o němž vedl seminář na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Také pobýval jako stipendista v Husserlově archivu v Kolíně nad Rýnem a ve Freiburgu.

Za normalizace byl propuštěn ze zaměstnání a měl omezené možnosti publikovat. Do Akademie věd se vrátil až po pádu komunistického režimu. O jeho úmrtí tento čtvrtek jménem rodiny informoval Ivan Chvatík, zakladatel Archivu Jana Patočky.

Dubský byl autorem spousty odborných spisů jako Raná tvorba Karla Marxe a Bedřicha Engelse, Pronikání marxismu do českých zemí, Filozof Jan Patočka či Ve věci Heidegger. Zajímal se také o moderní literaturu, napsal studie mimo jiné o románové tvorbě Thomase Manna, Marcela Prousta, Franze Kafky či Ladislava Klímy. Publikoval také kratší i rozsáhlejší texty věnované Friedrichu Nietzschemu.

 

Právě se děje

Další zprávy