Zemřel autor Úžasné Zeměplochy. Pratchettovi bylo 66 let

Kultura ČTK Kultura, ČTK
12. 3. 2015 16:27
Známý spisovatel fantasy literatury bojoval s Alzheimerovou nemocí.
Terry Pratchett
Terry Pratchett | Foto: Profimedia.cz

Praha – Slavný autor fantasy románů dlouho bojoval s Alzheimerovou nemocí. Terry Pratchett zemřel doma obklopen svou rodinou. Sdělil to dnes jeho vydavatel, jehož citoval server BBC.

Spisovatel v prosinci 2007 veřejně oznámil, že trpí Alzheimerovou nemocí. Pro televizi BBC pak točil pořad o svém boji s tímto neurodegenerativním postižením mozku, které vede k postupné demenci.

"Svět ztratil jeden z nejchytřejších a njebystřejších mozků," uvedl Larry Finlay z nakladatelství Transworld Publishers. "Jak vědí všichni, co ho četli, byla Zeměplocha jeho způsobem satiry světa - a dělal to brilantně, s velkou dovedností, s ohromným humorem a neustálou invencí," dodal Finlay.

Pratchett podle něj čelil své chorobě statečně a právě psaní jej v posledních letech udržovalo při životě.

Terry Pratchett patřil k nejprodávanějším autorům žánru fantasy. V celém světě prodal na 85 milionů knih ve 37 jazycích, včetně češtiny.

S psaním velmi brzy. Již jako dvanáctiletý napsal povídku o ďáblovi, který přeorganizuje peklo na reklamní kancelář, a v 16 letech začal pracovat jako redaktor. Knižně debutoval v roce 1971 knihou o maličkých lidech žijících v koberci Kobercoví lidé.

V roce 1983 začala vycházet jeho série Úžasná Zeměplocha, kterou se zapsal mezi nejčtenější autory současnosti. O jeho díle se s nadsázkou tvrdí, že žádný britský vlak nevyjede, dokud si alespoň v jednom kupé někdo neotevře jeho knihu. Před sedmi lety královna Alžběta II. Pratchetta povýšila do šlechtického stavu.

V roce 2011 navštívil Pratchett Prahu, aby zhlédl derniéru představení Maškaráda, kterou Divadlo v Dlouhé nastudovalo podle jedné z jeho knih

 

Právě se děje

Další zprávy