Zemřel spoluautor komiksů o Asterixovi Uderzo, převzal je po Goscinnym

ČTK ČTK, AFP
24. 3. 2020 11:07
Ve věku 92 let zemřel francouzský kreslíř a ilustrátor Albert Uderzo, který se proslavil jako spoluautor komiksů o Asterixovi. S odvoláním na umělcovu rodinu o tom v úterý informovala agentura AFP.
Albert Uderzo roku 2005 v Bruselu.
Albert Uderzo roku 2005 v Bruselu. | Foto: Reuters

Po smrti spisovatele Reného Goscinnyho, kterého Češi znali také jako autora Mikulášových patálií, v roce 1977 psal Uderzo i scénáře ke komiksu o vzpurných Galech.

Albert Uderzo.
Albert Uderzo. | Foto: Reuters

"Albert Uderzo zemřel ve spánku u sebe doma v Neuilly," uvedla v prohlášení rodina. Zdůraznila, že kreslíř podlehl infarktu a jeho smrt nesouvisí s koronavirem. "Už několik týdnů byl velmi unavený," stojí ve smutečním oznámení.

Uderzo se narodil roku 1927 v malém městě Fismes u Remeše do rodiny italských imigrantů, později se s rodiči přestěhoval do Paříže. V roce 1945 pod vlivem americké komiksové i animované produkce začal kreslit komiksy.

Roku 1951 se seznámil s Reném Goscinnym a z jejich spolupráce vzešly postavy a příběhy jako Jehan Pistolet, Luc Junior, Bill Blanchart, Benjamin a Benjamine či Umpa-pa. Nejvíce je ale proslavila série komiksů o galských bojovnících Asterixovi a Obelixovi.

První díl komiksu Asterix z Galie vyšel v časopise Pilote roku 1959. Čeští čtenáři se mohli dobrodružstvím neporazitelných Galů bavit již od 70. let minulého století.

Uderzo sérii o Asterixovi přebral roku 1977, podle týdeníku Respekt se ale jeho alba vyznačovala velmi proměnlivou kvalitou.

V roce 2013 od Uderza převzali tvorbu komiksu noví autoři, scenárista Jean-Yves Ferri a kreslíř Didier Conrad. Jejich první komiks vyšel ještě téhož roku, ten zatím poslední loni.

Komiksové knihy ze starodávné Galie byly přeloženy do více než sta jazyků a inspirovaly vznik desítky filmů a seriálů.

 

Právě se děje

Další zprávy