Zemřel Günter Grass. Autorovi Plechového bubínku bylo 87 let

Kultura ČTK Kultura, ČTK
Aktualizováno 13. 4. 2015 12:56
Německý spisovatel a držitel Nobelovy ceny patřil k nejvýznamnějším evropským literátům 20. století.
Günter Grass
Günter Grass | Foto: Reuters

Gdaňsk/Praha – Ve věku 87 let zemřel jeden z nejznámějších světových spisovatelů Günter Grass. V pondělí dopoledne to na sociální síti Twitter oznámilo nakladatelství Steidl, které vydávalo Grassovy knihy.

Günter Grass získal v roce 1999 Nobelovu cenu za literaturu, mezi jeho nejslavnější díla patří román Plechový bubínek, který vyšel v roce 1959 a spolu s díly Kočka a myš a Psí roky je součástí takzvané Gdaňské trilogie.

Grassovo průlomové dílo, popisující nacismus a válku v maloměšťáckém prostředí, bylo považováno za významný milník německého vyrovnání s minulostí. Filmová verze Plechového bubínku získala v roce 1979 Oscara za nejlepší zahraniční film.

Inspiraci pro svou trilogii čerpal Grass z prostředí pobaltského a dnes polského Gdaňsku, ve kterém se 16. října 1927 narodil a kde vyrůstal. Jeho matka byla katolička kašubsko-polského původu a otec německý protestant. Na živobytí si vydělávali provozováním koloniálu. Grass se jako gymnazista přihlásil k dobrovolné službě v armádě - jako mnoho mladíků podlehl svodům nacistů, částečně se prý i snažil uniknout ze stísněného rodinného prostředí. Stal se pomocníkem u protiletadlového dělostřelectva a v listopadu 1944 byl jako sedmnáctiletý převelen k Waffen-SS. Na samém konci války utrpěl zranění a léčil se v Mariánských Lázních. Poblíž města jej na jaře 1945 zajali Američané.

Podpora disidentů i kritika Izraele

Po svém propuštění se Grass živil jako dělník a horník, pracoval také v kamenictví. V letech 1948 až 1956 studoval sochařství v Düsseldorfu a v Berlíně. Na konci 50. let žil v Paříži, léta šedesátá strávil v Berlíně. Do úspěchu Plechového bubínku vydával spíše básně a drobné prózy, vystavoval také plastiky a grafiky.

Od poloviny 60. let se Grass výrazně politicky angažoval. Zapojil se do aktivit německé sociální demokracie (SPD) a ostře kritizoval nesvobodné poměry za železnou oponou. Z roku 1966 pochází jeho nejznámější drama Plebejci zkoušejí povstání, reagující na události v NDR 50. let. V roce 1968 byla publikována jeho korespondence s českým spisovatelem Pavlem Kohoutem o vývoji kolem Pražského jara. Za takzvané normalizace v ČSSR Grass dál podporoval režimem pronásledované autory.

Až před několika lety se přiznal, že na konci druhé světové války vstoupil k jednotkám SS. Mezinárodní pozdvižení spisovatel vyvolal před třemi roky, když ve své básni v próze kritizoval politiku Izraele vůči Íránu. Varoval přitom, že židovský stát coby údajná jaderná mocnost ohrožuje křehký světový mír.

 

Právě se děje

Další zprávy