V 55 letech zemřel spisovatel Carlos Ruiz Zafón, odkrýval záhady Barcelony

ČTK Kultura ČTK, Kultura
19. 6. 2020 12:56
Ve věku 55 let na rakovinu zemřel populární španělský autor knih pro mládež Carlos Ruiz Zafón. V pátek o tom informovalo španělské nakladatelství Planeta, které vydává jeho knihy.
Carlos Ruiz Zafón na snímku z roku 2017.
Carlos Ruiz Zafón na snímku z roku 2017. | Foto: ČTK

Katalánec Carlos Ruiz Zafón zemřel na rakovinu v Los Angeles, kde žil v 90. letech minulého století.

Nejen v Česku byl znám prózou Stín větru, která se odehrává v Barceloně před, během a po občanské válce první poloviny 20. století. Metropole čtenáři "vyvstává před očima jako fascinující místo plné záhad a tajemství a zároveň jako město, jež se jen zvolna vzpamatovává z traumatu občanské války," napsal server iLiteratura.cz, podle nějž obraz absurdní krutosti, nejistoty, beznaděje či nemožnosti obrany vůči nespravedlivému režimu připomene 50. léta minulého století zdejším čtenářům.

Ti dále mohli znát Zafónovu prózu Andělská hra - postavenou na premise, že někdo dokáže napsat knihu, která je tak úžasná, až jí každý podlehne - či naposledy vloni vydaný Labyrint duchů. Ten uzavřel volnou tetralogii Pohřebiště zapomenutých knih.

Zafón byl autorem mnoha úspěšných románů, které se dočkaly překladů do více než 40 světových jazyků. Volně se inspiroval prvky literatury 19. století, gotických románů, ale také červené knihovny či bedekrů.

Agentura DPA napsala, že zejména Stín větru z roku 2001 přivedl ke čtení řadu lidí, kteří s literaturou obvykle nemají mnoho společného. Románu se prodalo 15 milionů výtisků a po stopách jeho hrdinů se v Barceloně vydávali autorovi příznivci.

 

Právě se děje

Další zprávy