Zemřel Hugo Pavel, starší bratr spisovatele Oty Pavla

ČTK ČTK
31. 1. 2014 14:32
Hugo Pavel ochotně informace o svém bratrovi, jeho životě a tvorbě poskytoval četným zájemcům, třeba studentům. Říkal, že tím bratrovi rád splácí dluh.
Hugo Pavel, starší bratr spisovatele Oty Pavla.
Hugo Pavel, starší bratr spisovatele Oty Pavla. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ve věku 89 let zemřel v noci ze středy na čtvrtek Hugo Pavel, starší bratr spisovatele Oty Pavla a jedna z postav, které se v díle známého autora a publicisty často objevují.

Pohřeb se bude konat ve středu 5. února ve 12:00 v obřadní síni kladenského hřbitova.

Hugo Pavel se narodil 26. prosince 1924. Dětství prožila rodina v Praze, z obav před transportem se přestěhovala v roce 1939 do Buštěhradu. Hugovi, stejně jako jeho bratru Jiřímu a otci Leovi, se ale nakonec transporty nevyhnuly, doma zůstala jen matka s nejmladším Otou.

Hugo byl poslán na práci do Německa, po návratu se v Terezíně setkal s otcem a rozhodli se, že nebudou čekat na konec války, a utečou. Utekli na počátku května 1945.

"Později se Hugo odstěhoval do Kladna, hodně času ale trávil na chatě v Újezdu nad Zbečnem, kde se věnoval své největší lásce, rybaření," řekla nakladatelka Slávka Kopecká. V roce 2005 Hugo Pavlovi vydala knížku veršů Vrátil jsem čas.

"Autor prožil život plný dramat a poezie mu pomáhala žít - a přežít. V pokoře vždy stál ve stínu slavného bratra Oty Pavla, kterému nezištně pomáhal z nesnází způsobených těžkou duševní chorobou, rodinnému prokletí, kterému neušel ani on," píše v anotaci ke knize. Kopecká také připomíná, že Hugo Pavel spravoval rozsáhlý rodinný archiv.

Hugo Pavel ochotně informace o svém bratrovi, jeho životě a tvorbě poskytoval četným zájemcům, třeba studentům. Říkal, že tím bratrovi rád splácí dluh. Jeho bratra připomínaly v okolí Branova na Rakovnicku, kde se odehrávaly příběhy rodiny Pavlů, také každoroční turistické pochody. Hugo Pavel se jich do pozdního věku sám účastnil.

"Řekou mých snů a nadějí je Berounka," říkával. "Musím se přiznat, že dětství v této lokalitě bylo to nejkrásnější, jaké jsme si mohli přát," uvedl v jednom z rozhovorů.

 

Právě se děje

Další zprávy