Zemřel grafik, básník a překladatel Jiří Reynek

ČTK ČTK
15. 10. 2014 16:08
Jiří, syn básníka a grafika Bohuslava Reynka, zemřel jen tři týdny po svém bratrovi fotografu Danielu Reynkovi.
Jiří Reynek.
Jiří Reynek. | Foto: ČTK

Havlíčkův Brod - Ve věku 85 let zemřel v Petrkově na Havlíčkobrodsku grafik, básník a překladatel Jiří Reynek. Proslavil se především překlady z francouzské literatury.

Zemřel v noci na dnešek, tři týdny po svém starším bratru, fotografu Danielu Reynkovi, s nímž strávil v Petrkově většinu života. Talent zdědili po rodičích, básníku a grafiku Bohuslavu Reynkovi a básnířce Suzanne Renaudové.

Oba bratři prožili mládí střídavě v Čechách a ve Francii - léto na statku v Petrkově, zimu v Grenoblu. Když za války Němci statek rodině sebrali, nalezli azyl v rodině vydavatele Floriána ve Staré Říši. Po roce 1948 byl statek v Petrkově zestátněn a Reynkovi ho dostali zpátky až po revoluci.

Jiří Reynek vešel do povědomí veřejnosti především poté, co vyšly jeho překlady francouzské literatury, zejména díla Henriho Pourrata. Za překlad knihy Kašpar z hor získal i literární ocenění. Kromě Pourrata přeložil také Román zajícův od Francise Jammese. Po vzoru otce dělal také autorskou grafiku a příležitostně psal krátké prózy.

Jeho bratr Daniel Reynek zemřel v Petrkově 23. září, bylo mu 86 let.

 

Právě se děje

Další zprávy