Zemřel francouzský spisovatel Michel Tournier, autor románu Král duchů a nositel Goncourtovy ceny

ČTK ČTK
18. 1. 2016 22:44
Ve věku 91 let dnes zemřel francouzský spisovatel Michel Tournier, uznávaný romanopisec a nositel prestižní Goncourtovy ceny. Jeho nejproslulejším dílem se stal román Král duchů z roku 1970, který několikrát vyšel i v českém překladu. Do češtiny byly přeloženy například i romány Meteory či Kašpar, Melichar a Baltazar.
Foto: Aktuálně.cz

Paříž - Francouzský spisovatel Michel Tournier zemřel dnes ve věku 91 let. Úmrtí uznávaného romanopisce a nositele prestižní Goncourtovy ceny podle agentury AFP oznámila jeho rodina.

Tournierovým nejproslulejším dílem se stal román Král duchů z roku 1970, který několikrát vyšel i v českém překladu. Za tuto knihu dostal Goncourtovu cenu, již desetičlenná akademie každoročně udílí nejlepšímu francouzsky psanému literárnímu dílu. Toto ocenění je považováno za nejprestižnější v rámci francouzské literatury.

Literární vědci považovali jeho románovou tvorbu vystavenou na tradičních vypravěčských postupech a jednotném ději za protiklad takzvaného nového románu, což byla tvůrčí metoda uplatňovaná v polovině minulého století skupinou francouzských autorů.

Mezi Tournierovy další známější knihy patří román Pátek aneb lůno Pacifiku z roku 1967, kteří čtenáři deníku Le Monde zařadili mezi stovku nejvýznamnějších knih minulého století. Do češtiny byly přeloženy například i romány Meteory či Kašpar, Melichar a Baltazar.

Tournier napsal rovněž řadu esejů, povídek či knih pro děti.

 

Právě se děje

Další zprávy