Zemřel finský spisovatel Arto Paasilinna, autor humoristických próz. Bylo mu 76 let

ČTK ČTK
16. 10. 2018 17:50
Mezi jeho nejznámější díla patřily knihy Zajícův rok, Stará dáma vaří jed či Autobus sebevrahů.
Arto Paasilinna.
Arto Paasilinna. | Foto: Aktuálně.cz

Helsinky - Ve věku 76 let zemřel finský spisovatel Arto Paasilinna, autor humoristických románů Zajícův rok, Stará dáma vaří jed či Autobus sebevrahů. Jeden z nejúspěšnějších finských romanopisců, kterému se podařilo podnítit zájem o tvorbu severské země v zahraničí, odešel v pondělí. V úterý o jeho úmrtí informovala agentura AFP s odvoláním na nakladatele.

Paasilinna zemřel v domě s pečovatelskou službou, kam se uchýlil roku 2010 poté, co prodělal mozkovou mrtvici. "Psal dál, ale jen pro potěšení," citoval jeho syna Petteriho finský tisk.

Někdejší dřevorubec, posléze novinář a nakonec literát Paasilinna psal více než půl století. Po světě za tu dobu prodal osm milionů výtisků svých knih. Napsal na pětatřicet románů a jeho díla byla přeložena do tří desítek jazyků. V českém překladu jich existuje patnáct.

Arto Paasilinna se narodil 20. dubna 1942 v obci Kittilä ve finském Laponsku. Začínal jako novinář, ale posléze se dal na literární dráhu. První román vydal roku 1972 a tři roky nato publikoval jednu ze svých nejznámějších próz Zajícův rok. K dalším jeho známým titulům patří Chlupatý sluha pana faráře, který tragikomicky líčí život luteránského pastora dálném severu.

"Lidé jsou dojemným způsobem trochu blázniví a Finové jsou možná ještě potrhlejší než všichni ostatní," konstatoval autor v rozhovoru s agenturou AFP v roce 2005.

Konstantou Paasilinnových knih byly nekonečné útěky jeho postav. "Všechno to má původ v mém dětství, během nějž byl útěk něčím velmi konkrétním," vysvětlil AFP spisovatel, jehož rodina musela za druhé světové války odejít do Norska.

"Nikdy jsem na příběhy, co se vyprávěly u nás doma, nezapomněl, pořád ve mně přežívají. Nepřestal jsem s pohybem z místa na místo, zkusil jsem dvacítku různých zaměstnání - dlouho jsem se živil jako dřevorubec nebo novinář," říkal.

V Paasilinnových knihách se také často objevoval les. "U nás je les úkrytem, není to nepřítel. V západní Evropě už nejsou skoro žádné lesy a třebaže je to jen kousek od Finska, ten rozdíl je ohromný," konstatoval Paasilinna, který v roce 2006 navštívil Českou republiku. Své knihy podepisoval na Podzimním knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě.

 

Právě se děje

Další zprávy