Zemřel básník a držitel ceny Magnesia Litera Stanislav Dvorský, bylo mu 79 let

ČTK ČTK
21. 2. 2020 18:50
Ve věku 79 let v pátek zemřel básník, esejista, editor a grafik Stanislav Dvorský. Informovala o tom jeho manželka Naďa Dvorská. Za sbírku básní Oblast ticha získal Dvorský v roce 2007 cenu Magnesia Litera. Jeho život byl ale spjatý nejen s literaturou. Byl například spoluzakladatelem Traditional Jazz Studia a podílel se na organizaci několika výstav.
Stanislav Dvorský.
Stanislav Dvorský. | Foto: ČTK

Pražský rodák Dvorský působil v době svých studií na Českém vysokém učení technickém jako jazzový pianista, což ho přivedlo ke vzniku Traditional Jazz Studia v roce 1959. Jako literární autor pak přispěl svými texty třeba do sborníku Surrealistické východisko 1938-1968 / UDS z roku 1969.

V následující době normalizace a utužování komunistické totality už mohl publikovat jen neveřejně, v samizdatu. V 70. letech se jako autor a editor podílel na několika samizdatových sbornících a antologiích.

Až po pádu komunistického režimu se jeho díla mohla zase objevit v knihkupectvích. Byla to například básnická sbírka Zborcené plochy z roku 1996, po níž následovaly sbírky Dobyvatelé a pařezy, Oblast ticha nebo Amalgamy. Dvorský je také autorem básnických próz Hra na ohradu a Ruleta či eseje Nevědomí a básnický objev.

 

Právě se děje

Další zprávy