Zemřel chilský spisovatel Luis Sepúlveda, bylo mu 70 let

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 4. 2020 17:38
Ve Španělsku ve čtvrtek zemřel chilský spisovatel Luis Sepúlveda, podlehl nemoci covid-19 ve věku 70 let. Informoval o tom deník El País. Řada knih tohoto autora vyšla i v češtině.
Chilský spisovatel Luis Sepúlveda na archivním snímku ze září 2017.
Chilský spisovatel Luis Sepúlveda na archivním snímku ze září 2017. | Foto: ČTK

Sepúlveda, který žil dlouhodobě ve Španělsku, byl hospitalizován koncem února ve španělském Oviedu se zápalem plic. Posléze se u něj potvrdil koronavirus. V nemocnici tehdy skončila s horečkou i Sepúlvedova šestašedesátiletá manželka, u níž testy koronavirus neprokázaly.

Chilský spisovatel se podle dřívějších zpráv místních médií mohl nakazit na literárním festivalu v portugalském městě Póvoa de Varzim, jehož se účastnili autoři z různých zemí.

Luis Sepúlveda se narodil v Chile 4. října 1949. Byl autorem více než dvacítky románu a cestopisů. Z vlasti byl nucen uprchnout před represemi diktatury Augusta Pinocheta, během níž byl dva a půl roku vězněn. Propuštěn byl na nátlak Amnesty International.

Česky vyšly například jeho novela Stařec, který četl milostné romány, Deník sentimentálního zabijáka, Patagonský expres, Stín někdejšího času a román Sbohem, pampo.

Sepúlveda také několikrát navštívil Českou republiku.

 

Právě se děje

Další zprávy