Proč jen Werichova vila? Příznivci básníka Holana chtějí rozšířit expozici na Kampě

ČTK ČTK
9. 7. 2019 20:43
Příznivci díla Vladimíra Holana chtějí, aby byla rozšířena expozice věnovaná tomuto básníku a překladateli ve Werichově vile na pražské Kampě.
Ve Werichově vile (na snímku) žil Holan v letech 1948 až 1968.
Ve Werichově vile (na snímku) žil Holan v letech 1948 až 1968. | Foto: Jakub Plíhal

Literát v domě žil 20 let, napsal v něm mimo jiné svou patrně nejvýznamnější dramatickou báseň Noc s Hamletem. Ve vile mu je momentálně vyhrazen výklenek v mezipatře. Mluvčí neformální skupiny Holanesie Martin Rudovský a člen výboru Asociace spisovatelů Jonáš Hájek by v nejbližší době měli o věci jednat se zástupkyní Nadace Jana a Medy Mládkových.

Vladimír Holan na snímku z roku 1972.
Vladimír Holan na snímku z roku 1972. | Foto: ČTK

Ta objekt v roce 2015 získala do pronájmu od Prahy 1 a vybudovala v něm expozici zasvěcenou především Janu Werichovi.

Vladimír Holan bydlel v přízemí vily v letech 1948 až 1968. Bytu se říkalo Holanesie, odkud si název vypůjčila i skupina básníkových obdivovatelů. V jejím čele stojí dramaturg Symfonického orchestru hlavního města Prahy Martin Rudovský, který v dubnu odeslal žádost adresovanou předsedovi správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových Jiřímu Pospíšilovi, jinak také europoslanci, pražskému zastupiteli a předsedovi TOP 09.

Rudovský Pospíšila prosí o vytvoření rozsáhlejší vzpomínky na Holana. "Vůbec nezpochybňujeme význam osobnosti Jana Wericha. Nicméně se domníváme, že i ten Holanův je nezpochybnitelný a měl by se odrazit v důstojnějším připomenutí jeho odkazu v rámci expozice," napsal Rudovský.

Dopis svými podpisy a krátkými vyjádřeními podpořilo více než 30 českých básníků, spisovatelů a dalších osobností.

Někteří z podporovatelů spolku Holanesie zároveň vyjádřili znepokojení nad tím, že je vila pojmenováná po Werichovi. Patří k nim třeba německý univerzitní profesor a slavista Urs Heftrich. "Nemám nic proti Janu Werichovi, ba naopak: miluji ho a obdivuji. Ale na Nobelovu cenu nominován nebyl nikdy. Zdá se mi proto až komicky nespravedlivé, že z vily, ve které žili jak Werich, tak Holan, se stala výlučně vila Werichova a světoznámému básníkovi zde vyhradili jen malou niku na schodišti," uvedl Heftrich.

Celých 20 let, kdy Holan obýval přízemí domu U Sovových mlýnů 7, nad ním v patře bydlel Werich. Podle pamětníků jejich sousedský vztah nebyl idylický. I tento fakt by podle básníka Jonáše Hájka mohl být ztvárněn ve zdejší expozici.

Ve Werichově vile ze 16. století dále žili třeba Josef Dobrovský, krátce Jiří Voskovec. K bydlení byla užívána až do roku 2002, kdy ji silně poškodily povodně. Praha 1 dům zrekonstruovala za zhruba 35 milionů korun.

Vladimír Holan, jenž je považován za jednoho z nejvýznamnějších českých literátů 20. století a jehož tvorba patří k vrcholům novodobé české poezie, žil v letech 1905 až 1980. Za jeho zřejmě nejvýznamnější dílo bývá označována Noc s Hamletem, napsaná právě ve Werichově vile. Jedná se o jakousi sumu Holanových názorů na člověka, svět i smysl umělecké tvorby, jak to kdysi shrnul literární historik Jaroslav Med.

 

Právě se děje

Další zprávy