Vyjde Novákova kniha o Kunderovi. Vznikala čtyři roky, nabídne mravní postoje

ČTK ČTK
15. 6. 2020 20:59
Plastický portrét Milana Kundery, literárního i společenského kontextu jeho díla chce přinést biografie slavného českého spisovatele. V pondělí to oznámil redaktor Petr Onufer z nakladatelství Argo, které knihu s Pasekou za týden vydá.
Milan Kundera od roku 1975 žije ve Francii.
Milan Kundera od roku 1975 žije ve Francii. | Foto: © Gallimard

Životopisný román napsal Jan Novák, pracoval na něm čtyři roky. S Kunderou nemluvil, protože jedenadevadesátiletý spisovatel na Novákovu žádost nereagoval.

Autor čerpal z veřejně dostupných zdrojů včetně archivů komunistické Státní bezpečnosti. V textu se snaží vyvrátit i podle něj Kunderou pečlivě konstruované mýty o sobě samém.

Novák například píše, že je přesvědčen o pravdivosti údajného Kunderova aktu z 50. let minulého století. Tehdy podle týdeníku Respekt budoucí spisovatel ještě coby vysokoškolský student udal člověka, který kvůli tomu strávil léta v těžkém vězení.

Kundera nařčení zveřejněná roku 2008 popřel a postavilo se za něj několik osobností světové literatury. To podle Nováka svědčí o spisovatelově schopnosti manipulovat lidmi i veřejným míněním. Nový důkaz o Kunderově údajné vině ale při rešerších pro knihu nenašel.

Podle něj byl také Kundera mnohem déle, než je obecně vnímáno, okouzlen komunistickými ideály.

"Kniha přináší všechno to, na co jsme od autora zvyklí: břitký styl, výtečně vystavěné vyprávění, naléhavost podání, pevné mravní postoje, a k tomu přidává mravenčí rešeršní práci, pečlivou analýzu a interpretaci archivních pramenů, dobových dokumentů, osobních svědectví a Kunderových publikovaných textů," říká Petr Onufer.

Kniha se jmenuje Kundera: Český život a doba a končí rokem 1975, kdy spisovatel opouští tehdejší Československo, do kterého se už natrvalo nevrátil. Kunderovi, dnes v zahraniční zřejmě nejslavnějšímu autorovi českého původu, v Česku někteří vyčítají například to, že nepovoluje české překlady svých pozdějších děl. Onufer z Arga se domnívá, že by Novákova kniha mohla pohled Čechů na Kunderu trochu pozměnit.

"Navzdory tomu, že se často opakuje falešná legenda o tom, jak čeští čtenáři a publicisté Kunderovi křivdí a nepřejí světový úspěch, je u nás jeho dílo hojně čtené i dosti oceňované a jeho autor se, myslím, těší obdobné oblibě," říká Onufer.

"Některé životní peripetie Milana Kundery přitom nejsou zrovna obdivuhodné a je dobře i na tohle poukázat. Nejde ovšem o to, aby byl světoznámý autor pranýřován, nýbrž o to, aby se o jeho díle, životě a době vedla (či vůbec směla vést) svobodná a kritická debata. Kunderovská biografie Jana Nováka do takové debaty nabízí nesmírně cenný příspěvek," domnívá se redaktor.

"Kde se Kundera schoval do svých textů, postupuje Novák opačně s loveckou vášní literárního detektiva a jeho plnokrevná práce nastavuje nová měřítka žánru spisovatelského životopisu," uvádí ke knize šéfredaktor Paseky Jakub Sedláček. Novák podle něj "krok za krokem, v rychlopalbě krátkých kapitol a na čepel nože vybroušených vět, s běžící krajinou českých dějin v pozadí, spěje k rozluštění ultimátního tajemství: Kdo je Milan Kundera?" doplňuje Sedláček.

Příběh Mašínů mě strašně vzrušoval, lidé mají o 50. letech zkreslené informace. Režim měl asi 300 mrtvých, komunisti popravili 280 lidí, říká Novák | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy