Vychází Knausgardův kontroverzní "boj", označovaný za literární událost 21. století

ČTK ČTK
10. 8. 2016 13:33
V těchto dnech vychází v českém překladu Kláry Dvořákové Winklerové první část šestidílného kontroverzního díla norského spisovatele Karla Oveho Knausgarda Můj boj. Autobiografický román prohlásila část literárních kritiků za literární událost 21. století. Prestižní New Yorker přirovnal Můj boj k opusu Marcela Prousta Hledání ztraceného času.
Karl Ove Knausgard
Karl Ove Knausgard | Foto: ČTK

První část šestidílného díla norského spisovatele Karla Oveho Knausgarda vychází v češtině pod názvem Smrt v rodině.

Román Můj boj (v originále Min kamp) je provokativní nejen podobností s názvem knihy Adolfa Hitlera, ale zejména přímočarostí a upřímností, s jakou autor popisuje krizi středního věku. Čtenáře seznamuje s tím, jaké bylo dospívat v 80. letech minulého století v Norsku či žití ve Švédsku na začátku nového tisíciletí.

Karl Ove Knausgard - Můj boj 1: Smrt v rodině
Karl Ove Knausgard - Můj boj 1: Smrt v rodině | Foto: Odeon

Ústřední téma první části díla tvoří Knausgardův problematický vztah k otci. Popisuje jeho alkoholismus, nevynechá nespokojenost s vlastním rodičovstvím a neostýchá se popisovat intimnosti rodinného života. Autor si tak prý znepřátelil půlku vlastní rodiny. Na druhou stranu prodal jen v Norsku půl milionu výtisků knihy a ve Spojených státech stály stovky lidí ve frontě na jeho podpis.

Sedmačtyřicetiletý rodák z Osla Knausgard je jedním z nejprodávanějších, ale také nejkontroverznějších autorů v Norsku. Za svou první knihu Ute av verden (Mimo svět) v roce 1998 dostal norskou Cenu literární kritiky - jako první debutant v historii. Jeho druhý román En tid for alt (Čas pro všechno) získal řadu ocenění, včetně nominace na Cenu Severské rady za literaturu a nominace na cenu IMPAC Dublin. Celosvětový věhlas mu přinesl právě šestisvazkový autobiografický román Můj boj.

 

Právě se děje

Další zprávy