Češi si v knihovnách vloni půjčili 60 tisíc děl, nejvíc četli Vondrušku a Hartla

ČTK ČTK
23. 7. 2019 12:11
Nejpůjčovanějším českým autorem ve veřejných knihovnách byl loni opět autor historických románů Vlastimil Vondruška. Knihovny, které se zapojily do statistiky, evidují 40 081 výpůjček jeho próz.
Už deset let si Češi v knihovnách nejčastěji půjčují romány Vlastimila Vondrušky.
Už deset let si Češi v knihovnách nejčastěji půjčují romány Vlastimila Vondrušky. | Foto: ČTK

Nejčastěji žádaným titulem se však staly Okamžiky štěstí od Patrika Hartla, které si lidé půjčili 2131krát. Hartl se do žebříčku nejpůjčovanějších českých knih za loňský rok dostal se třemi položkami, stejně jako spisovatelka Radka Třeštíková. Se dvěma tituly v žebříčku figuruje Alena Morštajnová.

Spisovatelka Radka Třeštíková.
Spisovatelka Radka Třeštíková. | Foto: ČTK

Údaje poskytl Vít Richter z Národní knihovny. Předmětem analýzy bylo 2,9 milionu výpůjček a 66 082 vypůjčených děl, respektive jejich vydání. Celkový počet výpůjček v knihovnách loni činil 53 milionů.

Knihovníci uvádějí, že z více než 60 tisíc půjčovaných titulů bylo přes polovinu vydáno v posledních deseti letech. Největší počet půjčených děl tvořila díla vydaná vloni či předloni.

Z údajů vyplývá, že přibližně po osmi až deseti letech zájem o starší tituly téměř rovnoměrně klesá. Proto knihovníci za optimální považují sedmiprocentní roční obnovu knihovního fondu a vyřazování starších titulů. Ty si pak čtenáři mohou objednat z větších knihoven, zejména krajských, které plní archivní funkci a garantují dostupnost literatury pro svůj kraj.

Peníze na nákup nové literatury jsou ale pro mnohé české knihovny problémem a třeba zahraniční literaturu si většina knihoven nemůže dovolit, uvádí Národní knihovna.

Přibližně 1800 knihoven, zejména v malých obcích, od svých zřizovatelů nedostává peníze na nákup knih. Tyto knihovny se musí spolehnout pouze na výměnné fondy, které jsou nakupovány z krajské dotace. Česká republika dává na financování knihoven na obyvatele ročně 15 eur, v přepočtu 384 korun. Dánové poskytují 65 eur ročně, naopak Portugalsko pouze šest eur.

V žebříčku nejpůjčovanějších autorů se už desítku let drží Vlastimil Vondruška s mnoha svými tituly. S velkým odstupem a s 21 260 výpůjčkami byl loni na druhém místě autor detektivek Jan Bauer, i jeho pozice se opakuje několik let po sobě.

Od roku 2013 trojici nejpůjčovanějších českých autorů doplňuje autorka historických románů Hana Parkánová-Whitton.

Mezi nejpůjčovanějšími knihami má Patrik Hartl na čtvrtém místě svůj starší titul Malý pražský erotikon a na šestém taktéž již dříve vydanou knihu Prvok, Šampón, Tečka a Karel.

Stejně jako Hartl dosahuje prodejem svých knih bestsellerových čísel, jsou komerčně úspěšná i díla Radky Třeštíkové. V první desítce žebříčku nejpůjčovanějších českých knih má své romány Bábovky, Osm a To prší moře.

Několik let žebříčku vévodily Žítkovské bohyně Kateřiny Tučkové, které z prvního místa loni sesadily právě Bábovky. Tučkové příběh o pozoruhodných ženách z moravských Kopanic byl loni na devátém místě, na osmém se pak drží stálice žebříčku, starší titul Eduarda Petišky Staré řecké báje a pověsti.

Od zahraničních autorů, jejichž knihy se v českých veřejných knihovnách půjčují více než od autorů domácích, si loni čtenáři nejčastěji půjčovali Harryho Pottera a kámen mudrců od J. K. Rowlingové, stejně jako předloni.

Hartl: Bojím se nepochopení a samoty

Těší mě, že píšu pop, lidi tomu rozumí, lovím krásné okamžiky a radost, jsem jak ryba v bahýnku, co setrvává u dna a občas vytlačí knihu, říká Hartl | Video: DVTV, Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy