Veletrh Svět knihy bude plný Izraelců. Přijedou spisovatelé Grossman či Jehošua

Kultura ČTK Kultura, ČTK
14. 2. 2018 10:33
Čerstvý držitel Mezinárodní Man Bookerovy ceny, pravidelný kandidát na Nobelovu cenu za literaturu nebo autor populárních detektivních románů dorazí na letošní veletrh Svět knihy v Praze. Izraelská delegace zahrne prozaiky Davida Grossmana, Avrahama B. Jehošuu, Asafa Gavrona a Drora Mišaniho.
Avraham B. Jehošua do Česka přijede pošesté.
Avraham B. Jehošua do Česka přijede pošesté. | Foto: Libor Fojtík

Po roční pauze bude mít veletrh Svět knihy opět čestného hosta. Vloni nové vedení akce v čele s Radovanem Auerem čestného partnera dojednat nestihlo, letos se jím stane Izrael. V rámci oslav sedmdesáti let od svého vzniku do Prahy pošle své přední romanopisce v čele s Davidem Grossmanem.

Čtyřiašedesátiletý autor se vloni stal držitelem Mezinárodní Man Bookerovy ceny za román Přijde kůň do baru. Ten si brzy přečtou také Češi - u příležitosti květnového veletrhu jej v překladu vydá nakladatelství Mladá fronta.

Kniha se odehrává během zhruba dvou hodin, kdy v klubu malého izraelského města probíhá stand-up vystoupení komika jménem Dovele.

"Přechází ve vážné vystoupení ublíženého muže, jenž se vždy za pět minut dvanáct zachrání vtipem, ale ve skutečnosti účtuje s životem jako na smrtelném loži. Líčí strašné soužití s rodiči, šikanu v dospívání, jednu tragédii za druhou," napsaly o knize Hospodářské noviny.

David Grossman do Česka přijede potřetí. Poprvé zde byl roku 2005 na Festivalu spisovatelů Praha, před sedmi lety již navštívil veletrh na pražském Výstavišti.

Z dřívějška je Grossman držitelem například Mírové ceny německých knihkupců, začátkem tohoto týdne k ní přidal Izraelskou cenu za literaturu. Gratulovali mu mimo jiné tamní ministr školství Naftali Benet, jenž Grossmana označil za jeden z "nejvlivnějších hlasů izraelské literatury", nebo prezident Re'uven Rivlin.


Grossman přitom své jméno ze seznamu kandidátů na izraelskou cenu v roce 2015 stáhl. Tehdy tak učinil na protest proti snaze premiéra Benjamina Netanjahua odvolat některé porotce, jež šéf vlády označil za antisionisty.

Grossman je dlouholetým kritikem izraelské politiky vůči Palestincům. V minulosti se přidal na stranu kritiků rozšiřování židovských osad na takzvaných okupovaných územích, vyslovuje se za vznik samostatného palestinského státu i proti válčení s Íránem. 



Grossmanův druhý syn, který působil jako tankista, v roce 2006 zahynul ve válce proti libanonskému Hizballáhu.

Nejen David Grossman, ale také jiní izraelští autoři budou představovat významnou položku letošního Světa knihy.

"Lidé z Izraele se rádi nazývají lidmi knihy. Literatura je jedním ze základních kamenů naší společnosti, stejně jako tomu je také v České republice," vysvětluje izraelský velvyslanec v Česku Daniel Meron, proč se jeho země stane čestným hostem veletrhu.

Na něj zavítá jedenaosmdesátiletý klasik Avraham B. Jehošua, autor románů Milenec, Cesta na konec tisíciletí, Molcho nebo Pan Mani, které všechny vyšly také v češtině. Autor je zde již pětkrát představil osobně, naposledy přijel roku 2013. Znovu tehdy připomínal, že jeho pradědeček, rabbi Jicchak Oplatka, měl české kořeny.

"V Jeruzalémě poblíž ultraortodoxní čtvrti Me'a Še'arim je dodnes ulice, která se po pradědečkovi jmenuje. A já v každé knize některou ze svých postav přiměji, aby tou ulicí prošla nebo se alespoň mihla v její blízkosti," řekl.

Jehošua, jenž přes čtyřicet let přednášel srovnávací literaturu na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě, bývá pravidelně mezi kandidáty na Nobelovu cenu za literaturu. Je zřejmě nejvýraznějším představitelem první generace spisovatelů, kteří se prosadili po vzniku Státu Izrael. Zároveň ale patřil k těm, kteří se již od politických a společenských otázek posunuli k osobnějším tématům jednotlivce a rodiny.

Třetího autora, jenž dorazí na Svět knihy, mohou někteří čeští čtenáři znát z nedávna. Knihu devětačtyřicetiletého Asafa Gavrona jménem Osada na pahorku v překladu koncem roku vydalo nakladatelství Pistorius & Olšanská.

Kromě psaní se Gavron věnuje překladům i hudbě, podílel se také na vývoji počítačové hry PeaceMaker inspirované izraelsko-palestinským konfliktem.

Čtvrtým izraelským hostem veletrhu bude dvaačtyřicetiletý Dror Mišani, autor populárních detektivních románů. S jejich protagonistou, policejním inspektorem Avrahamem Avrahamem, se čtenáři mohli seznámit již v knize Případ pohřešovaného. Letos by nakladatelství Argo mělo na pulty poslat druhý titul zvaný Možné násilí.

Veletrh Svět knihy se na pražském Výstavišti uskuteční od 10. do 13. května, jeho dalšími hlavními tématy budou komiks a programová část nazvaná Převratné 20. století.

 

Právě se děje

Další zprávy