Vedl si deník z invaze. Ukrajinec Kurkov za něj dostane německou cenu

Kultura DPA, Kultura
29. 11. 2022 15:16
Za deník mapující ruskou invazi do své rodné země obdržel ukrajinský spisovatel Andrej Kurkov německou Cenu Hanse a Sophie Schollových. Informovala o tom agentura DPA. "24. února 2022 jsem nenapsal skoro nic. Probudily mě výbuchy ruských raket v Kyjevě," vzpomíná na zahájení války v osobním svědectví, které teď porota označila za "kroniku politické a civilizační katastrofy".
Andrej Kurkov v roce 2014 na kyjevské ulici Chreščatyk, jednom z dějišť protivládních protestů, jež vedly ke svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče.
Andrej Kurkov v roce 2014 na kyjevské ulici Chreščatyk, jednom z dějišť protivládních protestů, jež vedly ke svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče. | Foto: AFP / Profimedia

Když se dozvěděl o začátku invaze, jedenašedesátiletý Kurkov asi hodinu "stál u okna ve svém bytě, pozoroval prázdnou ulici a snažil se vstřebat fakt, že je válka", píše v deníku. Ten zatím nevyšel česky, existuje však německý i anglický překlad.

Kniha nazvaná jednoduše Deník z invaze začíná vloni v prosinci, kdy se schylovalo ke konfliktu, a končí v červenci. Kurkov popisuje, jak prchal z Kyjeva, líčí příběhy obyvatel čelících bombardování i ostřelování, stejně jako babičky, které se nedokázaly rozloučit se svou drůbeží, a tak s kohouty přišly až na nádraží.

Cena Hanse a Sophie Schollových existuje od roku 1980, každý rok je udělována knize podporující občanskou svobodu. K dosavadním laureátům patří filozof Jürgen Habermas, ruská novinářka Anna Politkovská nebo čínský disident Liao I-wu. Ocenění spojené s odměnou 10 tisíc eur, v přepočtu 243 tisíc korun, je pojmenované po sourozencích popravených za studentský odboj proti nacistické diktatuře během druhé světové války.

Jeden z nejznámějších ukrajinských spisovatelů Andrej Kurkov už tento měsíc převzal prestižní francouzskou literární cenu Médicis. Dostal ji však nikoliv za Deník z invaze, nýbrž román Šedé včely. Ten se vrací ke konfliktu, který na východě Ukrajiny roku 2014 odstartovali proruští separatisté podporovaní Moskvou a ruská anexe ukrajinského Krymu.

V českém překladu Milana Dvořáka autorovi před lety vyšla próza Tučňák a smrt, vydalo ji nakladatelství Galén. Odehrává se v 90. letech minulého století na Ukrajině a vypráví o nezaměstnaném čtyřicátníkovi. Protože ho opustila žena, pořídí si nemocného tučňáka z kyjevské zoo a píše nekrology pro noviny.

 

Právě se děje

Další zprávy