V Pandora Papers figuruje držitel Nobelovy ceny za literaturu Mario Vargas Llosa

ČTK Kultura ČTK, Kultura
6. 10. 2021 16:05
Mezi stovkami známých osobností, jejichž jména zmiňují dokumenty takzvaných Pandora Papers, je také peruánský nositel Nobelovy ceny za literaturu Mario Vargas Llosa. Pětaosmdesátiletý spisovatel už roky žije ve Španělsku. V dopise tamnímu deníku El País, do něhož dlouhodobě přispívá, odmítl, že by se dopustil čehokoli nezákonného.
Mario Vargas Llosa při předloňské autogramiádě na pražském veletrhu Svět knihy.
Mario Vargas Llosa při předloňské autogramiádě na pražském veletrhu Svět knihy. | Foto: Lukáš Bíba

Podle smluv byl Llosa v letech 2015 až 2017 majitelem offshorové společnosti Melek Investing založené na Britských Panenských ostrovech. Spravovala jeho příjmy z autorských práv a prodala jeho nemovitosti v Madridu a Londýně.

V době, kdy firmu zakládal, Vargas Llosa nebyl rezidentem ani v rodném Peru, ani ve Španělsku, potvrdila jeho agentura Carmen Balcells. Když se roku 2017 stal daňovým plátcem ve Španělsku, dal pokyn právníkům, aby všechen jeho majetek přiznali a daně zaplatili.

Britské Panenské ostrovy byly v uplynulé dekádě známé flexibilní legislativou a nízkým daňovým zatížením. Na tamní společnosti se vztahovala pouze paušální daň 350 dolarů ročně, země po nich nepožadovala, aby si vedly účetnictví či předkládaly audity, a registr firem nebyl přístupný veřejnosti.

Podle listu El País založili offshorovou společnost Melek Investing pracovníci americké investiční banky Jefferies Group pro Maria Vargasu Llosu v době, kdy se rozváděl s manželkou Patricií Llosa Urquidiovou. Jeho majetek v akciích a dluhopisech tehdy čítal okolo 1,1 milionu eur, v přepočtu téměř 28 milionů korun.

Podle Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů to není poprvé, kdy Vargas Llosa využil offshorové společnosti. Už při předešlé kauze takzvaných Panama Papers z roku 2016 média informovala, že spisovatel s tehdejší manželkou Patricií Llosa Urquidiovou založil skořápkovou firmu prostřednictvím služeb Mossack Fonseca. Ta pomáhala firmám a jednotlivcům vyhnout se vyšším daním, ukrýt majetek nebo obejít sankce.

Den předtím, než mu byla v roce 2010 udělena Nobelova cena za literaturu, zprostředkovatelská společnost změnila majitele offshorové firmy. Tu po Llosovi převzali dva ruští občané. Spisovatel později tvrdil, že žádnou skořápkovou firmu nikdy nevlastnil a že šlo o nedorozumění, neboť vše bez jeho vědomí sjednala banka. "Je to naprosto nepřesné," odmítl teď nařčení znovu.

Nynější dokumenty však dokazují, že o další čtyři roky později si Vargas Llosa kvůli rozvodu nechal zřídit další podobnou firmu, dodává El País.

Deník ověřil i pravost poskytnutých dokumentů, mezi nimiž jsou kopie Llosova pasu, jeho podpis a adresa v peruánském hlavním městě Lima. Jednu ze smluv uzavírala Lleana H. Plattová, která dle svého vyjádření spisovatele i jeho rodinu dobře zná 12 let. Druhý podpis dodala Llosova dlouholetá literární agentka Carmen Balcellsová, která založila stejnojmennou agenturu. Ta kromě Llosy zastupovala další slavné jihoamerické autory, jako Gabriela Garcíu Márqueze nebo Julia Cortázara.

Balcellsová zemřela dvě měsíce poté, co podepsala dokument umožňující Llosovi, aby offshorovou společnost zřídil. Dnes agentura tvrdí, že si existence takové listiny není vědoma.

Mario Vargas Llosa má kromě peruánského i španělské občanství. Předloni byl jedním z hlavních hostů pražského veletrhu Svět knihy. "Literatura má morální povinnost vyjadřovat problémy společnosti," řekl mimo jiné v Česku, kde besedoval s další držitelkou Nobelovy ceny Hertou Müllerovou a poobědval s tehdejším ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem z ČSSD.

Nobelovu cenu získal v roce 2010, porota ho ocenila za "mapování struktur moci a pronikavé zobrazování odporu, revolty a porážky jednotlivce". Hodnotově Llosa urazil cestu od levicového intelektuála podporujícího Fidela Castra k zastánci pravicových hodnot a liberální demokracie, což popsal také v česky vydané knize esejů Volání kmene.

Projekt Pandora Papers, na němž se podílely stovky novinářů z více než sta zemí, odhalil činnost mnoha politiků i známých osobností, kteří v minulých letech zakládali offshorové společnosti v daňových rájích. Někteří se tímto způsobem snažili vyhnout placení daní, jiní ale teoreticky mohli i prát špinavé peníze. To by však bylo nutné doložit, samo zakládání firem v daňových rájích není nezákonné.

V dokumentech Pandora Papers figurují politici včetně chilského prezidenta Sebastiána Piňery či jordánského krále Abdalláha II., českého premiéra Andreje Babiše či britského expremiéra Tonyho Blaira. Offshorové společnosti v minulosti založily i hvězdy populární hudby Shakira, Elton John, Ringo Starr a Julio Iglesias či bývalá topmodelka Claudia Schifferová.

 

Právě se děje

Další zprávy