V Londýně začíná výstava o Harrym Potterovi a dějinách magie. Popíše též, jak se vyrábí kámen mudrců

ČTK ČTK
19. 10. 2017 10:59
Britská knihovna v Londýně hostí od 19. října výstavu Harry Potter: Dějiny magie. Koná se u příležitosti 20 let od uvedení první knihy o Škole čar a kouzel v Bradavicích spisovatelky J. K. Rowlingové. Výstava zároveň představí předměty spojené s historií magie. Lístky si v předprodeji koupilo rekordních 30 tisíc lidí.

U příležitosti dvacátého výročí vydání prvního dílu série knih o mladém čaroději Harrym Potterovi se 20. října v Britské knihovně v Londýně otevře rozsáhlá výstava věnovaná literárnímu dílu spisovatelky J. K. Rowlingové a zároveň dějinám magie. Lístky už si podle agentury AP v předprodeji zakoupilo 30 tisíc lidí.

Výstava pojmenovaná Harry Potter: Dějiny magie se koná dvacet let od okamžiku, kdy se v knihkupectvích poprvé objevila kniha Harry Potter a kámen mudrců, po níž následovalo ještě šest navazujících románů.

Fanoušci ságy, která líčí dobrodružství žáka Školy čar a kouzel v Bradavicích, si budou moci prohlédnout mimo jiné první obrázek bradavické školy, jejž načrtla sama Rowlingová, či autorčin ručně psaný seznam učitelů a předmětů ve vzdělávacím ústavu pro kouzelníky.

Jak se vyráběl kámen mudrců

Exponáty spojené s fenoménem Harryho Pottera autoři výstavy doplnili skutečnými historickými předměty spojenými s magií.

K vidění bude například alchymistický svitek z doby kolem roku 1500, který popisuje výrobu kamene mudrců, či čínské věštecké kosti z 12. století, ale také čarodějnický kotel, koště, křišťálová koule či návod na přípravu lektvaru.

Podle autorů výstavy tak fanoušci knih Rowlingové uvidí, že řada věcí, které považovali za výplod její fantazie, má předobraz ve skutečnosti. "Naše výstava nabízí pohled na historii, mytologii a folklor, který stojí za příběhem o Harrym Potterovi," řekla kurátorka Julian Harrisonová.

Knih o Potterovi se prodalo více než 400 milionů kusů v překladech do zhruba sedmdesáti jazyků. Filmy na motivy sedmidílné série vydělaly po celém světě více než sedm miliard dolarů (152 miliard korun). Výstava potrvá do února roku 2018.

 

Právě se děje

Další zprávy