V Kolumbii našli ukradené první vydání Sto roků samoty

ČTK ČTK
9. 5. 2015 8:00
Výtisk má hodnotu až 1,5 milionu korun a našel se v antikvárním stánku.
Gabriel García Márquez na snímnku z roku 2007.
Gabriel García Márquez na snímnku z roku 2007. | Foto: Reuters

Bogotá – V Kolumbii se po týdnu podařilo vypátrat vzácný exemplář slavného románu Gabriela Garcíi Márqueze Sto roků samoty, který byl ukraden během knižního veletrhu v metropoli Bogotě. Informovala o tom v pátek policie. Jeden z 8000 kusů prvního vydání knihy z roku 1967, který má hodnotu až 60 000 dolarů (až 1,5 milionu korun), se podle serveru BBC našel v antikvárním stánku.

Na veletrhu byla vzácná kniha vystavována v uzavřené vitríně jako součást pavilónu zasvěceného mytickému městu Macondo, které se v románu Sto roků samoty i dalších Márquezových dílech vyskytuje. Na veletrh ji zapůjčil sběratel Álvaro Castillo, který ji koupil v roce 2006 v Uruguayi. Exemplář byl o to vzácnější, že spisovatel do něj vlastnoručně napsal věnování.

Policie zatím nesdělila žádné podrobnosti o pachatelích krádeže, podle BBC ale podezření padá na obchodníky s antikvárními knihami.

Márquez, nositel Nobelovy ceny za literaturu, zemřel před rokem ve věku 87 let. Z několika desítek románů a povídek, jež během dlouhé kariéry vydal, je nejznámější právě román Sto roků samoty. Dodnes se ho prodalo přes 30 milionů kusů a byl přeložen do více než třicítky jazyků.

 

Právě se děje

Další zprávy