V Kersku se sešli Hrabalovi příznivci. Pomohl mi vydat knihu, vzpomínala Basiková

ČTK ČTK
28. 6. 2021 10:04
V chatové osadě Kersko na Nymbursku, proslavené knihami Bohumila Hrabala, se uplynulou sobotu sešly stovky spisovatelových příznivců na tradiční akci nazvané Hrabalovo Kersko. Pořadatelé pro ně přichystali program, v němž nechyběla vyprávění hostů.

O vzpomínku na Hrabala se s návštěvníky Lesního ateliéru Kuba podělila například zpěvačka Bára Basiková, která v Kersku poprvé od pandemie zpívala před větším publikem.

"Měla jsem před ním samozřejmě obrovský respekt, úctu, byl to pro mě bůh a démon. Pro mě bylo fascinující už jenom to, že jsem mohla vedle něj někde sedět a poslouchat jeho vyprávění. Kdo to nezažil, tak vůbec netuší, jakou měl kolem sebe obrovskou auru, jak byl magický a přitom vlastně obyčejný lidský. Měl neuvěřitelný dar pozorovat, popisovat, vyprávět," řekla Basiková.

Ta zkoušela psát už jako malá a bavilo ji to. V 19 letech napsala román, který si tehdy přečetlo pár dobrých přátel. Jeden z nich byl knihou nadšený a prohlásil, že si ji musí přečíst Hrabal, což se i stalo. "Za pár měsíců přišel nádherný dopis, v němž mi pan Hrabal vysekl neskutečnou poklonu a pochvalu. Na základě toho jsme se i osobně seznámili a on se hodně zasloužil o to, aby ta knížka vyšla," vzpomíná Basiková na svou autobiografickou prózu o dospívání nazvanou Rozhovory s útěkem, kterou roku 1990 vydalo nakladatelství Československý spisovatel.

V dalších letech u ní převážila pěvecká profese a rodina, a tak se psaní knih již nevěnovala. Během pandemie se k němu ale opět vrátila. Na přelomu letošního podzimu a zimy by jí měla vyjít nová kniha nazvaná Když skočíš, já taky, v níž reflektuje nynější dobu.

Na Hrabala zavzpomínal také nymburský spisovatel Jan Řehounek, který představil svou knihu Světlezelené chvilky s Hrabalem. Vybavuje si, jak kdysi slavného autora potkal v Praze a chtěl mu říct o svém dojmu z představení Morytát o strýci Pepinovi. Hrabal se omluvil, že spěchá na autobus, ale navrhl, že Řehounek může jet s ním a mohou si povídat cestou.

Sotva se však autobus rozjel, Hrabal se podle Řehounka zasnil a vůbec ho nevnímal. "Pan Hrabal měl najednou takový ten nepřítomný výraz, díval se z okna, a já jsem věděl, že na něj nemá cenu mluvit," vybavuje si Řehounek. Když pak v Kersku vystoupili, Hrabal mu podal ruku a se zářivým úsměvem pravil: "To jsme si krásně popovídali."

Dvaadvacátý ročník Hrabalova Kerska začal v sobotu dopoledne vycházkou po místech, která měl autor rád. Této části programu se zúčastnilo zhruba 80 lidí.

Další do Kerska mířili během dne, odpoledne již Řehounek počet účastníků odhadoval na 450. Kromě Basikové přijeli třeba herci Pavel Nový a Jitka Zelenohorská. Olga Menzelová převzala cenu Zlatý Cassius pro svého manžela, režiséra Jiřího Menzela, který zemřel loni v září. Setkání, jež se koná pravidelně předposlední květnovou sobotu, se vloni kvůli pandemii neuskutečnilo a letos bylo ze stejného důvodu posunuto.

 

Právě se děje

Další zprávy