Uznejte Snowdenův přínos demokracii, vyzývají spisovatelé

18. 6. 2014 16:25
Berlínský festival spisovatelů chce uspořádat celosvětové čtení textů na téma špehování a podpořit tak Edwarda Snowdena, který předal médiím informace o sledovacím programu NSA.
Edward Snowden mluví prostřednictvím videopřenosu na konferenci ve Štrasburku.
Edward Snowden mluví prostřednictvím videopřenosu na konferenci ve Štrasburku. | Foto: Reuters

Berlín - Organizátoři berlínského literárního festivalu připravují happening na podporu bývalého analytika americké Národní bezpečnostní agentury (NSA) Edwarda Snowdena.

Chtějí uspořádat 8. září celosvětové veřejné předčítání textů na téma špehování, aby poukázali na Snowdenovo odhalení, že NSA monitorovala elektronickou komunikaci statisíců lidí po celém světě. Účast na happeningu už přislíbilo přes dvě stovky spisovatelů, zatím mezi nimi není žádný Čech.

Snowden před rokem předal médiím informace o sledovacím programu NSA. Z nich vyplývá, že americká tajná služba monitorovala e-maily i telefonáty lidí po celém světě, aniž by měla podezření, že se účastnili něčeho nezákonného. USA na Snowdena kvůli jeho odhalením vydaly zatykač, bývalý analytik NSA nyní žije v Rusku, kde získal azyl. Jeho platnost vyprší na konci července.

"Tímto celosvětovým čtením vyzýváme americkou vládu, aby uznala, že Snowdenova odhalení byla zásadní pro ochranu demokracie v digitální době a že jeho jednání chrání nepsané etické zákony. Washington musí stáhnout všechna obvinění vůči Snowdenovi, aby se mohl bezpečně a jako svobodný člověk vrátit domů," uvedli organizátoři berlínského literárního festivalu.

"Náš apel směřuje také na členské státy Evropské unie. Jako uznání významu, jaký měla Snowdenova odhalení, by mu měly poskytnout azyl - přinejmenším na tak dlouho, dokud Spojené státy obvinění vůči němu nestáhnou," uvádí se dále v prohlášení. Evropské země se dosud k možnému udělení azylu Snowdenovi staví zdrženlivě.

Organizátoři happeningu chtějí svou akcí přispět i k nominaci Snowdena na letošní Nobelovu cenu za mír.

 

Právě se děje

Další zprávy