Upálil se na protest proti vládě peněz. Nobelista Handke vydal hru o Čechovi

ČTK ČTK, APA
30. 7. 2020 11:50
Rakouský držitel Nobelovy ceny za literaturu Peter Handke knižně vydal svou připravovanou divadelní hru. Věnuje se českému mladíkovi Zdeňku Adamcovi, který se v březnu 2003 upálil u Národního muzea v Praze, informuje agentura APA.
Peter Handke vloni 10. prosince ve Stockholmu, kde přebíral Nobelovu cenu za literaturu.
Peter Handke vloni 10. prosince ve Stockholmu, kde přebíral Nobelovu cenu za literaturu. | Foto: ČTK/AP

Inscenace bude mít premiéru tuto neděli na Salcburských slavnostech, prestižním festivalu světa klasické hudby i divadla.

Handkeho hru vydalo nakladatelství Suhrkamp.
Handkeho hru vydalo nakladatelství Suhrkamp. | Foto: Suhrkamp

Adamec v knize přímo nevystupuje, postavy ale o jeho činu mluví. Na jednu stranu se ho snaží obhájit před policejním vysvětlením události, podle nějž mladík řešil osobní problémy. Na druhou stranu aktéři knihy poukazují, že plnou pravdu se nikdy nepodaří zjistit.

Handke za sebe řadí bloky textu různé délky, od krátkých replik po delší vyprávění, aniž by je přiřazoval konkrétním mluvčím. Místo ani čas děje nejsou upřesněny, mluvčí v knize se pouze setkávají na blíže neurčené slavnosti. Přesně není dán ani počet postav.

Knihu minulý týden vydalo rakouské nakladatelství Suhrkamp. Divadelní hra má premiéru 2. srpna v Salcburku, připravuje se i české uvedení v pražském Divadle Na zábradlí, kde se režie příští sezonu ujme Dušan D. Pařízek.

Devatenáctiletý humpolecký rodák Zdeněk Adamec, který byl studentem Střední průmyslové školy v Humpolci, se v roce 2003 polil hořlavinou a zapálil na rampě u Národního muzea v Praze. Hořící tělo dopadlo k památníku Jana Palacha. Navzdory rychlému zásahu kolemjdoucích, hasičů i lékařů Adamec po 40 minutách oživování v sanitce zemřel.

U sebe měl vedle třístránkového materiálu Akce Pochodeň 2003, v němž popisoval problémy světa, ještě dopis na rozloučenou. Z něj podle policie vyplynulo, že řešil osobní problémy.

V dopise hoch odkazoval na internetové stránky sekty Vesmírní lidé, která schvalovala jeho názory, od sebeupálení se však distancovala. Vyznavači Vesmírných lidí tvrdili, že Zemi chrání poslové vesmíru, kteří například čistí atmosféru, kontrolují atomové zbraně, aby nebyly funkční, nebo brání planetu před nálety negativních mimozemšťanů, napsala tehdy agentura ČTK.

Podle tehdejších přátel Adamec působil na své okolí dojmem bezproblémového samotáře, jeho největším koníčkem byly počítače.

Policisté Adamce stíhali pro podněcování k trestným činům. Chlapec věnoval své internetové stránky takzvaným darkerům, kteří přerušují dodávky elektřiny úmyslnými zkraty vysokého napětí.

Držitel Nobelovy ceny za literaturu Peter Handke se na Adamce nezaměřil poprvé, jednu kapitolu mu věnoval již ve svém románu Die Obstdiebin (Zlodějka ovoce), který vyšel před třemi roky. Sebevraždu českého mladíka spisovatel vnímá jako protest proti vládě peněz a vlivných lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy