Univerzita získá archiv Arthura Millera. Psal o výslechu kvůli komunismu i pohřbu Marilyn Monroe

Kultura Kultura
11. 1. 2018 10:28
Univerzita v Texasu získá pozůstalost slavného amerického dramatika a esejisty Arthura Millera. Agentura AP informovala, že knihovna humanitního centra Harryho Ransoma, která k této vysoké škole náleží, za archiv dosud rozdělený na několik částí zaplatila 2,7 milionu dolarů, což je téměř 58 milionů korun.
Snímek pochází ze svatby Arthura Millera s Marilyn Monroe roku 1956.
Snímek pochází ze svatby Arthura Millera s Marilyn Monroe roku 1956. | Foto: Macfadden Publications, Wikimedia Commons

Archiv dramatika a esejisty Arthura Millera dosud nebyl sjednocený. V Ransomově centru se nacházelo přes 160 krabic rukopisů a textů, které mu dramatik věnoval již v 60. letech. Tehdy mu docházely peníze a musel platit vysoké daně. Částku, kterou archiv za věnování děl vypočítal, si Miller toho času odečetl z daní.

Dalších zhruba 8000 stran Millerových soukromých deníků však zůstávalo v jeho domě ve státě Connecticut a přístup k nim měli pouze jeho blízcí. 

Podle deníku New York Times ke sjednocení archivu nyní dochází poté, co se Millerovi příbuzní snažili druhou část archivu prodat univerzitě Yale, přestože sám dramatik dle starších vyjádření upřednostňoval Texas.

Archiv obsahuje poznámky vztahující se k vzniku slavných divadelních her Smrt obchodního cestujícího nebo Zkouška ohněm, v Česku známé též pod názvem Čarodějky ze Salemu. Jsou tu poznámky dokládající Millerův boj za svobodu slova, například když orodoval za propuštění pozdějšího nigerijského laureáta Nobelovy ceny za literaturu Wole Soyinky.

Jiné se týkají doby, kdy si dramatika předvolal protikomunistický Výbor pro neamerickou činnost, tedy zvláštní vyšetřovací orgán americké Sněmovny reprezentantů.

"Za téměř patnáct let nepřetržité propagandy tento výbor vytvořil mentalitu a atmosféru, která i v čestných lidech vyvolává nepopsatelný strach a ničí normální život," poznamenal Miller v dopisu z roku 1952.

Dramatik na rozdíl od svého přítele, režiséra Elii Kazana, před komisí odmítl jmenovat své kolegy, kteří vstoupili do komunistické strany. Za to byl roku 1957 odsouzen k pokutě a dočasné ztrátě pasu. Nakonec se ale odvolal a soud jeho námitkám vyhověl.

Třísvazkovou složku, kterou na něj kvůli podezření ze sympatií ke komunismu vedla americká FBI, dramatik získal v 80. letech prostřednictvím zákona o svobodném přístupu k informacím.

Univerzita v Texasu získá pozůstalost slavného amerického dramatika a esejisty Arthura Millera. | Video: YOUTUBE.COM

Do pozůstalosti Arthura Millera náleží projevy, eseje, různé verze jeho divadelních her, scénografické návrhy či získané ceny. Patří sem ale rovněž rodinná korespondence či esej, již Miller rozepsal po smrti své druhé ženy, herečky Marilyn Monroe.

Psát začal v den jejího pohřbu 8. srpna 1962 a v průběhu let se k eseji vracel, nakonec ji ale nikdy nepublikoval.

"Místo abych se letěl vyfotit na pohřeb, rozhodl jsem se zůstat doma a nechat tu frašku dohrát truchlící veřejnost. Ne že by se tam přetvařovali všichni, ale bude jich dost. A právě ti ji zničili, dámy a pánové," stojí v eseji.

Mnoho let se spekulovalo, zda existuje dosud nepublikovaná korespondence mezi Millerem a Marilyn Monroe. Například před čtyřmi roky v Beverly Hills se jeden z dramatikových milostných dopisů herečce vydražil za 43 tisíc dolarů.

Badatelé ale nevěří, že by v archivech našli víc než pár listů korespondence.

Stále populární
Autor fotografie: Dutch National Archives

Stále populární

◼ Dramatik a esejista Arthur Miller ve třiatřiceti letech získal Pulitzerovu cenu za hru Smrt obchodního cestujícího.

◼ Roku 2002 měl být hostem Festivalu spisovatelů Praha, ze zdravotních důvodů nakonec do Česka nepřiletěl. Festival mu složil poctu rok po jeho smrti, kdy o něm v Praze hovořil laureát Nobelovy ceny za literaturu Wole Soyinka.

◼ V Česku se Millerovy hry hrají dodnes, naposledy koncem roku pražské Divadlo na Vinohradech uvedlo novou inscenaci Čarodějek ze Salemu v režii Juraje Deáka.

Podle New York Times nejcennější část archivů tvoří Millerovy deníky, jež obsahují poznámky k jeho divadelním hrám i soukromému životu.

"V denících psal Arthur o všem. Právě v nich se setkávaly všechny aspekty jeho života," tvrdí dramatikova dlouholetá asistentka Julia Bolusová, která nyní pro nakladatelství Viking Books připravuje výbor z pozůstalosti.

Millerův archiv se do Ransomova centra dostával postupně. První část dramatik věnoval v 60. letech. Dalších zhruba třiasedmdesát krabic poslal v roce 1983, kdy mu požár poničil část domu. A devětaosmdesát dalších krabic přišlo v lednu 2005, krátce předtím, než Miller zemřel ve věku devětaosmdesáti let.

Od té doby dramatikova rodina v čele s dcerou Rebeccou Millerovou a s literární agenturou Andrewa Wylieho, jež Millera zastupovala, jednala o tom, za jakých podmínek zbytek archivu prodá Ransomově centru. Podle New York Times rodina paralelně komunikovala s univerzitou Yale, jež za archiv rovněž nabídla částku 2,7 milionu dolarů.

"Nakonec jsme se rozhodli celý archiv sjednotit v Centru Harryho Ransoma, jedné z předních institucí zabývajících se uchováváním literárních cenností a výzkumem," uvedla rodina.

Ransomovo centrum již nyní vlastní pozůstalost dramatiků a spisovatelů Tennesseeho Williamse, Lillian Hellmanové či Stelly Adlerové.

 

Právě se děje

Další zprávy