Ukradl rukopisy Atwoodové nebo McEwana. FBI zatkla knižního podvodníka

ČTK Kultura ČTK, Guardian, Kultura
6. 1. 2022 13:40
Americká tajná služba FBI zadržela muže, jehož propracované podvody a krádeže nevydaných rukopisů léta děsily nakladatele po celém světě. Jeho oběťmi se stali i známí spisovatelé Margaret Atwoodová, Ian McEwan, Sally Rooneyová či herec Ethan Hawke.
Jednou z podvodníkových obětí byla kanadská spisovatelka Margaret Atwoodová.
Jednou z podvodníkových obětí byla kanadská spisovatelka Margaret Atwoodová. | Foto: Shutterstock

Podle deníku The Guardian byl zatčen devětadvacetiletý italský zaměstnanec britského nakladatelství Simon & Schuster, kterému se podařilo oklamat známé redaktory, agenty, a dokonce i porotce Bookerovy ceny.

Filippo Bernardini byl zadržen ve středu po příletu na newyorské letiště Johna F. Kennedyho. Podle FBI je podezřelý z toho, že se "vydával za jiné osoby a pomocí podvodu oklamal, nebo se pokusil oklamat stovky lidí". Hrozí mu trest v maximální výši 20 let, právníka zatím nemá, doplňuje deník New York Times.

Bernardini se v průběhu let vydával za nakladatele nebo literární agenty. Aby své oběti ošálil, zakládal domény nebo e-mailové adresy připomínající ty skutečné, v nichž často změnil jen jedno písmeno, například t za f nebo q za g.

Jindy odesílal e-maily z adresy ve tvaru @penguinrandornhouse.com, což nepozorné adresáty zmátlo. Písmena rn vedle sebe mohou připomínat m a nepozorní uživatelé nebo ti se slabším zrakem nemuseli hned odhalit, že se jedná o podvod, když zbytek zprávy vypadal autenticky.

Na falešných doménách Ital naprogramoval prostředí připomínající skutečný redakční systém nakladatelství. Když tam však nepozorný uživatel zadal své přístupové jméno a heslo, Ital se s nimi mohl přihlásit do skutečného systému. Tím získal přístup k neveřejným informacím, jež mohl potenciálně zpeněžit.

Zároveň používal slang známý z branže, například když o rukopisech (anglicky manuscript) psal zkratkou "ms". Z korespondence s ním bylo zjevné, že rozumí dění na knižním trhu a procesu, jež předchází vydání knihy, líčí Guardian.

Bernardini bude u soudu čelit obvinění z podvodu a krádeží identity. Od roku 2016 založil více než 160 podvodných internetových domén, s jejichž pomocí od zaměstnanců nakladatelství a agentů vylákal mnohé nevydané rukopisy nebo informace o chystaných projektech a prodeji filmových práv.

Nakladatelství Simon & Schuster v prohlášení uvedlo, že obvinění proti Bernardinimu jsou "šokující a hrozivá". Zatím dočasně mu proto pozastavilo zaměstnanecký poměr. Samotná firma z ničeho obviněná není.

Lidé z oboru se podle Guardianu léta snažili přijít na to, kdo za rozsáhlými podvody stojí a co je jeho motivem. Žádný z podvodně získaných rukopisů se nikdy neobjevil on-line a pachatel nežádal výkupné, ani firmy jinak nevydíral.

Proto nelze vyloučit, že muž si podvody pouze užíval po psychické stránce, kdy mu dělal dobře pocit, že nad někým získal výhodu nebo že někoho ošálil, řekl Guardianu Daniel Sandström ze švédského nakladatelství. To se rovněž stalo Bernardiniho obětí, stejně jako firmy ze Švédska nebo Tchaj-wanu.

 

Právě se děje

Další zprávy