Číňané truchlí za spisovatele. Odešel autor nejprodávanějších bojových románů

Kultura BBC, Kultura
31. 10. 2018 15:17
Přes miliardu příspěvků na čínském internetu vyjadřuje soustrast nad úmrtím Ťin Junga. Na Západě takřka neznámý autor bojových románů patřil v Číně k nejprodávanějším. Do češtiny byl přeložen pouze úryvek z jeho díla.
Ťin Jung zemřel po dlouhé nemoci. Fotografie pochází z roku 2002.
Ťin Jung zemřel po dlouhé nemoci. Fotografie pochází z roku 2002. | Foto: Reuters

Ve věku čtyřiadevadesáti let v Hongkongu zemřel spisovatel, novinář a univerzitní profesor známý pod pseudonymem Ťin Jung. Jak uvádí britská BBC, jednalo se o jednoho z nejznámějších a také nejprodávanějších autorů narozených v Číně, přestože jeho věhlas nestihl dosáhnout za hranice čínskojazyčných oblastí.

V těch se ale jeho knih dohromady prodaly desítky milionů výtisků. Starší údaje z encyklopedií zmiňovaly číslo 100 milionů, aktuální nekrology hovoří až o 300 milionech prodaných kusů.

V hongkongském muzeu jsou vystaveny úryvky z Ťin Jungových románů a filmů či seriálů, které podle nich vznikly.
V hongkongském muzeu jsou vystaveny úryvky z Ťin Jungových románů a filmů či seriálů, které podle nich vznikly. | Foto: ČTK/AP

O Ťin Jungově renomé dále svědčí, že na čínské sociální síti Wej-po si uživatelé do dnešního odpoledne středoevropského času prohlédli přes 1,3 miliardy zpráv s hashtagem #ZemřelŤinJung. Také autorův profil na čínském vyhledávači Paj-tu se momentálně na památku ukazuje v černobílé a čínský internet žije citáty z jeho děl.

Ťin Jung prodal miliony knih žánru wu­-sia, tedy populárních fantasy příběhů o hrdinech, kteří létají mezi stromy a místo šavlí a mečů ovládají bojová umění jako kung-fu. Podle tohoto žánru později začaly vznikat dodnes oblíbené filmy, televizní seriály, komiksy či videohry. Západní publikum si hrubý obrázek o wu-sia mohlo udělat třeba díky oscarovému filmu Tygr a drak z přelomu tisíciletí.

"Nedomnívám se, že by v čínskojazyčném světě existoval čtenější autor než Ťin Jung," řekla pro BBC Eileen Chowová, profesorka asijských studií na univerzitě v americkém státě Severní Karolína.

Ta typický příběh žánru wu­-sia přibližuje jako boj dobra se zlem, který se odehrává na pozadí milostného příběhu s nadpřirozenými prvky a za silného užití reálií z čínské historie či mytologie. "Představte si různé prvky z Hry o trůny, Harryho Pottera či Pána prstenů. Akorát že na rozdíl od Pána prstenů v žánru wu­-sia většinou vystupují lidé," vysvětluje profesorka.

Podle ní byly Ťin Jungovy knihy mimořádné silnými protagonistkami. "V jeho knihách ženy nehrály druhé housle, naopak zdatně ovládaly bojová umění," upozorňuje profesorka.

Ťin Jung se narodil roku 1924 pod občanským jménem Luis Cha ještě v Číně. Než se tam ale moci stihli chopit komunisté, roku 1948 uprchl do Hongkongu. Tam začal pracovat jako novinář.

V letech 1955 až 1972 pak napsal patnáct románů včetně své nejslavnější trilogie Legenda o hrdinech kondora. Ta vypráví o dvou vojácích za válek během dynastie Sung, jež vládla od roku 960 do roku 1279.

Návštěvnície míjí Ťin Jungův portrét vyvěšený v muzeu v Hongkongu.
Návštěvnície míjí Ťin Jungův portrét vyvěšený v muzeu v Hongkongu. | Foto: ČTK/AP

Do češtiny Legenda o hrdinech kondora přeložena nebyla, z jedné z knih, nazvané Velké pozdvižení v Zakázaném paláci, nicméně sinoložka Zuzana Li před třemi roky přeložila ukázku pro časopis A2.

Také v angličtině se první část Legendy o hrdinech kondora objevila teprve začátkem letošního roku, jak připomíná britský list Guardian.

V době kulturní revoluce se Ťin Jungovy knihy na pevninské Číně šířit nemohly, četli je tak především lidé v Singapuru, Hongkongu či na Tchaj-wanu. "Čína ho objevila až později, zvlášť ho měl rád Teng Siao-pching, tedy nástupce Mao Ce-tunga a vůdce Čínské lidové republiky od 70. let," připomíná profesorka Chowová.

Ťin Jung roku 1959 také spoluzaložil deník Mingpao, který dodnes patří k nejčtenějším hongkongským listům. Podle britského Guardianu se spisovatel dlouho bránil politické interpretaci svých děl. Čínské komunisty, kteří mu kdysi popravili otce, ale vytrvale kritizoval a například roku 2014 v rozhovoru pro americký časopis New Yorker přirovnal antagonistu jednoho svého románu právě ke komunistům.

"Nezáleží mi na tom, jestli se stanu historickou figurou. Jen bych si přál, aby za jedno nebo dvě století lidi stále četli mé knihy," říkal autor několik let před svou smrtí.

 

Právě se děje

Další zprávy