Téměř 200 barevných stran. Komiks připomene spoluzakladatele státu Štefánika

ČTK ČTK
8. 5. 2021 15:15
O spoluzakladateli svobodného československého státu Milanu Rastislavu Štefánikovi bude vyprávět komiks, který 102 roků po jeho smrti vyjde v česko-slovenské spolupráci.
Detail z obalu komiksu o Štefánikovi.
Detail z obalu komiksu o Štefánikovi. | Foto: Slovart

Tehdejší československý ministr vojenství Štefánik zahynul při pádu bombardovacího dvouplošníku 4. května 1919 nedaleko Bratislavy. Komiksový román, který o něm vznikal čtyři roky, vydá 1. června nakladatelství Labyrint. Slovenský překlad na trh uvede Slovart.

Téměř 200 barevných stran podle scénáře Gabriely Kyselové a Michala Baláže nakreslil Václav Šlajch, výtvarník a pedagog Fakulty umění a designu Ladislava Sutnara v Plzni.

"Je to první společné česko-slovenské dílo o Štefánikovi. Při koncipování a tvorbě byla důležitá právě otázka jeho česko-slovenskosti. A v Česku se jedná o vůbec první komiks a první větší dílo věnované generálu Štefánikovi, navzdory tomu, že při vzniku samostatného Československa sehrál stejně důležitou roli jako Edvard Beneš a Tomáš Garrigue Masaryk," říká slovenský scenárista Michal Baláž.

Podle autorů kniha nepředkládá klasický životopis či standardní historický příběh. Kompozice komiksového románu střídá dvě časové a vypravěčské roviny - Štefánikovy dobrodružné osudy a pátrání sochaře Bohumila Kafky, které se navzájem doplňují, ale také si protiřečí, aby společně vytvořily mnohoznačný obraz jednoho lidského příběhu.

V příběhu komiksu se několik let po Štefánikově předčasné smrti vydává po jeho stopách sochař Kafka. Pátrá, kým byl Štefánik v očích své rodiny, přátel, kolegů i milenek.

Každé setkání však narušuje zažitý obraz této osobnosti, kterou by měl Kafka zvěčnit v monumentálním pomníku.

Štefánik se jako politik a voják zásadně podílel na vzniku Československa v roce 1918. Jeho kontakty s předními politiky Francie a Itálie umožnily Tomáši Garrigu Masarykovi proniknout do nejvyšších politických kruhů a usnadnily cestu ke vzniku Československa.

Většinu svého profesního života Štefánik působil jako astronom. Cesty a vědecké úspěchy jsou neoddělitelnou součástí jeho života, podobně jako záliba ve fotografování anebo iluzionismu.

Coby první Slovák v roce 1910 podnikl cestu kolem světa. Šestkrát zdolal nejvyšší alpský vrchol Mont Blanc a navštívil spoustu exotických míst včetně severní Afriky, Turkestánu nebo Tahiti.

Nedávno o něm vznikl celovečerní film Cesta do nemožna, který měl v lednu televizní premiéru. "Atraktivní formou pro mladé publikum a bez jakéhokoliv národoveckého patosu přibližuje klíčovou osobnost československé historie. A zároveň znovuobjevuje báječně pošetilé kouzlo zapomenutých němých snímků," napsal o něm kritik Tomáš Seidl na Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy