Tajuplný spisovatel Thomas Pynchon hájí Homera Simpsona

Kultura Kultura
5. 9. 2014 12:03
Homer je svou obezitou a nadutostí občas vnímán jako parodické zpodobnění průměrného Američana, ale pro Thomase Pynchona je vzorem, který nemohl urážet.
Pynchon skrýval v Simpsonových svou tvář pod pytlíkem.
Pynchon skrýval v Simpsonových svou tvář pod pytlíkem. | Foto: americká televize FOX

Praha - Thomas Pynchon se jako americký spisovatel neproslavil jen komplexními, matematicky přesně tvořenými romány, ale i honbou za maximální ochranou svého soukromí. A právě tato snaha se stala námětem pro sarkastické zpodobnění v populárním seriálu Simpsonovi.

Žlutá animovaná rodinka už baví diváky pětadvacet let a ve více než půl tisícovce epizod, přičemž na dvou z nich v roce 2004 spolupracoval i Thomas Pynchon. Výkonný producent Matt Selman nyní poodhalil, jak Pynchon ovlivnil scénář. Zatímco Pynchonovi zůstal papírový pytlík na hlavě jako projev anonymity, pozměnil některé své dialogy.

Hlavně se zasadil o to, že Homera Simpsona nekritizoval za jeho tlustý zadek, byť to tak měl učinit v návaznosti na pochvalu kuchařského umu jeho manželky Marge Simpsonové. Pynchon to odůvodnil tím, že nemůže urážet postavu, která je pro něj idolem. Navíc ovlivnil některé své promluvy, aby obsahovaly narážky na jeho literární práci, debutový román V. i Dražbu série 49, obě ze šedesátých let.

Ačkoli Pynchovův nejvýznamnější román Duha gravitace, za nějž obdržel národní knižní cenu a s níž se ucházel i o Pulitzera, pochází už z roku 1974, i v novém miléniu je aktivní. Jeho poslední kniha vyšla teprve vloni pod názvem Bleeding Edge.

Filmový svět se přitom o Pynchona nadále zajímá. Aktuálně se dokončuje adaptace jeho předposledního románu Inherent Vice z roku 2009, jehož se ujal minimálně stejně ceněný americký režisér Paul Thomas Anderson, který se proslavil snímky Až na krev, Magnolia a Hříšné noci. Film, na kterém spolupracují třeba Joaquin Phoenix nebo Owen Wilson přijde do českých kin v únoru 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy