Sword Master a Aero. Komiksová firma Marvel chce prorazit v Asii, představí čínské superhrdiny

Kultura Kultura, AFP
15. 1. 2018 8:30
K superhrdinům společnosti Marvel, jakými jsou Spider-Man či Iron Man, se brzy přidají čínské postavy. Jmenovat se budou Sword Master a Aero, informovala agentura AFP. "Budou silně vycházet z čínské kultury i mytologie, ale žít v moderním světě a stýkat se s dalšími hrdiny z marvelovského světa," popsal C.B. Cebulski, který je od loňského listopadu šéfredaktorem nakladatelství Marvel Comics.
Pracovní návrh čínského superhrdiny Sword Mastera.
Pracovní návrh čínského superhrdiny Sword Mastera. | Foto: Twitter.com, Marvel

Oba noví hrdinové budou v komiksech Marvelu znázorněni v populárním stylu manga, který po druhé světové válce sice vznikl v Japonsku, avšak dnes se těší oblibě po celé Asii.

Dle dřívějších informací komiksy se Sword Masterem a Aerem začnou vycházet nejprve v Asii, teprve pak zamíří na americký trh.

Agentura AFP upozorňuje, že komiksový gigant Marvel v posledních letech začíná cílit na asijské publikum. V Číně vydává hry pro mobilní telefony, v Jižní Koreji otevírá obchody a nyní firma hledá nové talenty na Filipínách.

"V Asii se nám začíná skvěle dařit. Snažíme se najímat více asijských tvůrců, autorů i umělců, aby do komiksů Marvel přinesli kus své kultury," uvedl šéfredaktor nakladatelství Cebulski při nedávné návštěvě Manily, tedy hlavního města Filipín. Na zdejší univerzitě hledal talenty, které by do své firmy mohl zapojit.

Na Filipínách, jež byly v první polovině 20. století americkou kolonií, má prý Marvel stejně jako jiné prvky americké zábavní kultury pevné místo v tamním showbyznysu.

Filipínští kreslíři na komiksech Marvelu pracovali již v 70. letech a dnes občané této země tvoří třetí nejpočetnější část zaměstnanců Marvelu, hned po Američanech a Italech, tvrdí Cebulski.

Ten v posledních dvou letech žil v Asii, působil zde jako regionální viceprezident Marvelu. Mimo jiné uzavřel dohody o spolupráci s japonským vydavatelstvím komiksů manga Kodana či korejským komiksovým webem Daum.

Teď už jako šéfredaktor tvrdí, že ve srovnání s bělošskými hrdiny jako Captainem Americou nebo Hulkem firma nevěnovala dostatečnou pozornost asijským superhrdinům. "Chceme vyprávět příběhy, které reflektují každou kulturu," říká Cebulski.

Podobnou snahu v posledních letech projevuje také filmová odnož Marvelu. Ta v únoru do kin uvede film Black Panther, v němž herec Chadwick Boseman ztvárnil černošského superhrdinu vládnoucího fiktivní africké zemi.

Postava Black Panthera se v komiksech Marvelu vyskytuje od 60. let, teprve nyní se ale dočkala samostatného filmu.

Jiného černošského superhrdinu Lukea Cage již Marvel představil vloni seriálem na internetové platformě Netflix.

Film společnosti Marvel o černošském superhrdinovi bude mít v Česku premiéru 15. února. | Video: Youtube.com
 

Právě se děje

Další zprávy