Svět knihy se zaměří na Kunderu, přijedou spisovatel Binet či nakladatel Gallimard

ČTK ČTK
21. 7. 2021 13:59
Hlavním hostem zářijového veletrhu Svět knihy v Praze bude Francie. Svá díla osobně představí spisovatelé Laurent Binet či Muriel Barberyová. Zvláštní pozornost bude věnována zásadní osobnosti české i francouzské literatury Milanu Kunderovi, oznámili ve středu pořadatelé.
Spisovatel Laurent Binet představí novinku nazvanou Civilizace.
Spisovatel Laurent Binet představí novinku nazvanou Civilizace. | Foto: Martin Svozílek

Dvaadevadesátiletý Kundera se narodil v Brně, již desítky let ale žije ve Francii. Jeho dílo chtějí organizátoři nahlédnout v literárním, filozofickém i politickém kontextu. O Kunderovi přijede pohovořit například jeho francouzský nakladatel Antoine Gallimard, který se s brněnským autorem seznámil nedlouho po jeho příjezdu do Paříže v 70. letech minulého století. Dodnes jeho díla vydává ve stejnojmenném prestižním nakladatelství.

Osobní účast na veletrhu přislíbil také Laurent Binet, českým čtenářům známý jako autor intelektuálního thrilleru Sedmá funkce jazyka nebo bestselleru HHhH. K němu ho inspiroval atentát na Reinharda Heydricha. Tentokrát v Praze představí novinku Civilizace, rozvíjející alternativní představu o dějinách.

S českým prostředím je propojena Lenka Horňáková-Civade, původem Češka, která žije a píše ve Francii. Na veletrhu uvede svůj poslední román Symfonie o novém světě, jenž částečně vychází z osudů bývalého československého konzula v Marseille Vladimíra Vochoče.

Osobně svou překladovou novinku představí rovněž Muriel Barberyová. Po bestselleru S elegancí ježka přiveze román Růže sama, k němuž ji inspiroval dvouletý pobyt v Japonsku.

Program 26. ročníku akce bude dále reflektovat dění v Polsku nebo Bělorusku. "Téma podpory svobody, demokracie a lidských práv ve světě mělo na Světě knihy vždy své místo. Rozhodli jsme se vytvořit stálou sekci Literatura jako hlas svobody. Zaměří se na zemi, kde se literatura musí vyrovnat s politickým tlakem. Letos je vybráno Bělorusko," nastiňuje programovou novinku dramaturg Guillaume Basset.

Pořadatelé se chtějí věnovat i vlivu pandemie na knižní trh, jak a zda se proměnil.

"S covidem rostly audioknihy a oživil se zájem o elektronické knihy. Ty několik let stagnovaly, jejich podíl na celkových tržbách nerostl, teď zase zamířil vzhůru," doplňuje ředitel veletrhu Radovan Auer. Podle něj se rozevírají nůžky mezi mainstreamem a náročnější literaturou, jako ohrožená vnímá malá knihkupectví.

Svět knihy, letos provázený mottem Můj domov je v jazyce, se koná od 23. do 26. září na Výstavišti v Holešovicích.

 

Právě se děje

Další zprávy