Svět knihy Praha se zaměří na komiks a převratné 20. století. Hostem bude Izrael

Hana Slívová Hana Slívová
20. 12. 2017 6:30
Hlavními tématy nadcházejícího 24. ročníku mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha (10.-13. 5. 2018) budou Komiks s přehlídkou domácích i zahraničních tvůrců a Převratné 20. století, které nabídne reflexi tohoto období v podobě diskusí a prezentací domácích i zahraničních autorů a myslitelů. Zemí, jejíž literatura se představí na festivalu v roce 2018 zevrubněji, je Izrael.
Takto vypadá vizuál 24. ročníku Světu knihy Praha.
Takto vypadá vizuál 24. ročníku Světu knihy Praha. | Foto: Svět knihy Praha / Pavel Fuksa

Svět knihy Praha, který v roce 2017 navštívilo přes 40 tisíc návštěvníků, se bude v nadcházejícím ročníku věnovat komiksu v nejrůznějších podobách od mainstreamu po jeho artové formy.

"Festival připravuje komiksovou zónu s prodejní přehlídkou desítek domácích i zahraničních tvůrců," říká ředitel festivalu Radovan Auer.

Na programu bude také řada diskusí, během kterých autoři a myslitelé nejen z České republiky přiblíží převratné 20. století, druhé hlavní téma akce.

"V příštím roce si budeme připomínat sto let od vzniku republiky a také výročí tzv. osmičkových roků. V rámci Světa knihy jsme se rozhodli dané téma rozšířit a pokusit se o celkovou reflexi dvacátého století, které bylo převratným nejen v historii střední Evropy," doplňuje Auer.

Festival, jenž sestává z prezentací nakladatelů, autogramiád a čtení, představuje každoročně ve větším rozsahu také literaturu jedné vybrané země. Čestným hostem nadcházejícího ročníku je Izrael

Země pro festival připravuje atraktivní prezentaci izraelské literatury, kromě silné delegace izraelských autorů mají organizátoři potvrzenou i řadu zajímavých osobností k oběma tématům.

Na hlavní témata navazuje také vizuální koncept čtyřiadvacátého Světa knihy Praha, který realizoval grafický designér Pavel Fuksa.

Zatímco motivy čerpal z převratných událostí dvacátého století, pro jejich zpracování se inspiroval postupy komiksových kreslířů.

 

Právě se děje

Další zprávy