Veletrh Svět knihy se přesune do Plzně, přijedou spisovatelé Jan Guillou nebo Liao I-wu

ČTK Kultura ČTK, Kultura
8. 8. 2018 10:51
Populární švédský spisovatel Jan Guillou nebo čínský disident Liao I-wu budou hosty prvního ročníku odnože veletrhu Svět knihy v Plzni.
Svět knihy Plzeň se uskuteční v prostoru takzvané kreativní zóny Depo2015.
Svět knihy Plzeň se uskuteční v prostoru takzvané kreativní zóny Depo2015. | Foto: www.svetknihy.cz

V plzeňském areálu Depo2015 se v září uskuteční první ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu nazvaného Svět knihy Plzeň.

Akce se má stát regionální odnoží staršího a většího pražského veletrhu, který se letos na jaře konal po čtyřiadvacáté. I proto, že se odehraje na začátku školního roku, zaměří se plzeňská akce na pořady a autory v žánru non-fiction a na vzdělávání. Na své si přijdou také čtenáři beletrie.

Hlavní část expozice bude ve dnech 21. a 22. září umístěna do bývalé autobusové haly depa, kde vzniknou expozice dle požadavků vystavovatelů. Těch už je nyní přes padesát, jsou mezi nimi nakladatelství Academia, Albatros, Host nebo Mladá fronta.

Vedlejší hala nabídne prostor pro ty, kteří nebudou chtít stavět vlastní stánek, k dispozici tu bude něco jako tržnice.

"Pro Plzeň připravujeme řadu diskusí, během kterých vystoupí autoři a hosté nejen z České republiky," říká ředitel veletrhu Radovan Auer.

Představí se například prozaik, reportér a cestovatel Josef Formánek, astronom a popularizátor vědy Jiří Grygar, ekonom Tomáš Sedláček, Ondřej Kundra z týdeníku Respekt, spisovatelé Vratislav Maňák a Marek Toman, ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský či režisérka a výtvarnice animovaných filmů Galina Miklínová.

Ze zahraničí účast přislíbil čínský disident Liao I-wu, momentálně nejoblíbenější švédský spisovatel Jan Guillou, izraelský básník a esejista Amir Or či polští autoři Mariusz Scygiel, Zbigniew Czendlik a Mariusz Surosz.

Na rozdíl od pražské akce chce ředitel Auer v Plzni více s programem expandovat do města. "Čtení budou probíhat například ve světově unikátních Loosových interiérech či areálu Plzeňského Prazdroje," uvádí.

Součástí akce budou výstavy. K vidění bude expozice Pocta Rychlým šípům připomínající 80. výročí založení populárního chlapeckého klubu. Ke komiksu se vztahuje i výstava Punťa: zapomenutý hrdina českého komiksu (1934-1942). Česká historie, konkrétně léta komunistického režimu, bude prezentována výstavami Fotbal v undergroundu a Příběhy 20. století.

Akci podporuje jak Plzeňský kraj, tak město Plzeň. Hejtman i primátor udělili veletrhu záštitu, podporu přislíbil také Plzeňský Prazdroj, uvádějí organizátoři.

 

Právě se děje

Další zprávy